Tech

Google werkt al twee jaar aan deze bezorgdrone

29 augustus 2014 09:05 Aangepast: 28 april 2018 06:14

<p><strong>Project Wing onthuld: de drone waar Google X in het geheim aan sleutelde.</strong></p>

Twee jaar lang heeft het geheime Google X team gewerkt aan Project Wing: een bezorgdrone. Het lijkt wel wat op de bezorgdienst van Amazon, Prime Air, die CEO Jeff Bezos vorig jaar aankondigde. Maar het lijkt Google met hun project in eerste plaats niet te gaan om consumenten, maar om mensen in rampgebieden. In theorie kunnen de drones worden ingezet om goederen te bezorgen op plaatsen waar geen mens kan komen, zegt het bedrijf tegen de BBC.

Ook voor consumenten

Heel mooi, maar ondertussen vertelt Google The Atlantic dat de voertuigen ook gebruikt kunnen worden om goederen bij kopers te brengen. Net als wat Amazon wil doen. Bij Google werken nu enkele tientallen werknemers aan het project met als doel om goederen snel naar mensen te vervoeren met 'zelf-vliegende apparaten'.

Het prototype heeft een spanwijdte van circa anderhalve meter, het toestel weegt 8,5 kilo. De drone kan verticaal opstijgen en landen. In totaal kan het een object spullen meedragen van slechts 1,5 kilogram. Aan boord van de drone zijn een computer, GPS, camera's, radio's en een sensor die de drone in balans houdt.

Visdraad

Tijdens tests merkte Google dat mensen het pakketje van de drone wilde plukken. Dat is gevaarlijk in verband met draaiende propellers, en daarom bezorgt de drone nu door het pakketje met visdraad naar beneden te takelen, terwijl het voertuig zelf hoog in de lucht blijft.

bekijk op YouTube

Google ziet in Project Wing uiteindelijk een systeem waarin computers samenwerken met mensen. De drones kunnen autonoom naar de bestemming vliegen, maar mensen houden in de gaten of een drone bijvoorbeeld niet vast komt te zitten of crasht.

Project Wing zal voorlopig echter het levenslicht niet zien. Zeker in Amerika is men niet zo happig op het inzetten van drones. De tests van de machine vonden dan ook voornamelijk plaats in Australië.

Lees ook:

Amazon gaat drones inzetten voor bezorging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van