<p><strong>Heb jij ook zoveel mannelijke Twitter-volgers? Maar hoe weet Twitter eigenlijk dat dat mannen zijn?</strong></p>
Sinds vorige week is Twitter Analytics voor iedereen beschikbaar. Heerlijk voor statistiekenfetisjisten. Dankzij de dienst kun je zien hoe vaak mensen je tweets hebben gezien, hoeveel er op je links wordt geklikt en waar je volgers vandaan komen.
Wat mij meteen opviel, was het lage percentage vrouwelijke volgers dat ik heb: slechts een schamelijke 20 procent. Twitter ik soms te veel over ‘mannenzaken’ als tech, politiek of 'foeballe'? Ben ik ongemerkt heel vrouwonvriendelijk? Moet ik nog meer over chocola gaan twitteren? Het zijn van die vragen die zich meteen aandienen.
Wat mij enigszins geruststelde was dat ik bepaald niet de enige bleek te zijn met een bizar laag percentage vrouwelijke volgers. Sterker: het bleek nog veel erger te kunnen. In mijn tijdlijn zag ik vertwijfelde berichten voorbij komen van mensen die slechts 15 procent vrouwen onder hun followers hadden.
Maar hoe weet Twitter eigenlijk wie man of vrouw is? Dat raden ze, zo blijkt uit een leuk artikel op BoingBoing. Op basis van zaken als je woordkeuze maakt Twitter een beredeneerde gok over je geslacht.
Naar het woordgebruik van mannen en vrouwen is namelijk het nodige onderzoek gedaan. Iemand die over zijn/haar rits twittert, is meestal een man. Iemand die over yoga schrijft, is meestal een vrouw. ‘OMG’ wordt vier keer zo vaak gebruikt door vrouwen als door mannen. En mannen lachen ook anders op Twitter dan vrouwen. Terwijl vrouwen het houden op 'LOL', kiezen mannen vaker voor 'LMFAO'.
Het zijn methodes waarmee je een behoorlijk eind kunt komen. Anderhalf jaar geleden kwamen een paar Nederlandse studenten al met Tweetgenie op de proppen: een dienst die op basis van je tweets probeert vast te stellen wat je geslacht en leeftijd is. In mijn geval doet Tweetgenie dat opmerkelijk goed. De site denkt dat ik 35 jaar oud ben (slechts 3 jaar ernaast) en man.
Echt foolproof zijn dergelijke analyses echter niet. Zeker bij wat oudere mensen bleek Tweetgenie er vaak flink naast te zitten. En ook Twitter zelf heeft de nodige moeite om écht goed vast te stellen wie zijn gebruikers zijn, zo bleek bij een test twee jaar geleden. Zelfs als Twitter met grote zekerheid (!) het geslacht meende te kennen, zat de dienst er toch nog in 10 procent van de gevallen naast.