Tech

De Apple Watch verschijnt begin 2015 in drie versies

09 september 2014 20:09 Aangepast: 28 april 2018 06:14

<p><strong>Hij heet Apple Watch, verschijnt in 3 versies met elk 2 formaten en tal van bandjes. En heeft zowaar een draaiknopje.&#13; </strong></p>

Lees ook: Apple Watch: nog meerdere vraagtekens

Vanavond is de Apple Watch aangekondigd. De smartwatch verschijnt in drie versies: de Watch van roestvrij staal, de Watch Sport van aluminium, en de Edition van 18-karaats goud. Elke versie is er in twee formaten (38mm en 42mm) en er zijn tal van bandjes in verschillende materialen en kleuren. Het zwarte leren bandje ('classic buckle') bij de Watch is van Nederlandse makelij, afkomstig van Ecco uit Dongen.

Apple doet zijn best om de Watch ondanks een vierkant touchscreen toch zoveel mogelijk op een echt horloge te laten lijken. Dat is bijvoorbeeld terug te zien aan het klassieke draaiknopje aan de zijkant en de gedetailleerde afwerking. En natuurlijk aan dat grote aanbod losse bandjes, die gemakkelijk zouden zijn te verwisselen.

Draaiknopje

Het schermpje is voorzien van krasbestendig saffierglas en is drukgevoelig: hij maakt onderscheid tussen een lichte tap of een druk. Het draaiknopje aan de zijkant leidt je bij indrukken terug naar het thuisscherm. Door eraan te draaien kan je scrollen of zoomen. Notificaties vanaf de iPhone worden via lichte trillingen doorgegeven.

Nieuwe user-interface

De Apple Watch werkt samen met de huidige iPhone 5 en 5S en de nieuweiPhone 6 en 6 Plus voor het tonen van notificaties. Apple heeft allerlei standaard-apps voor het horloge gemaakt en ontwikkelaars kunnen ook speciale apps uitbrengen. Het horloge ondersteunt ook Apple's nieuwe betaalsysteem Pay: betalen gaat door te dubbelklikken op een knopje onder het draaiknopje aan de zijkant.

Het horloge werkt met een nieuwe user-interface, die er anders dan iOS uitziet. Zo toont het thuisscherm ronde icoontjes van verschillende groottes. Je kan inzoomen op dit 'universum' van zwevende apps.

Sensoren en Siri

De Apple Watch beschikt over ingebouwde bewegingssensoren en een hartslagmeter. Het horloge werkt ook met Siri-spraakbediening en een oplader met magnetische inductie. Wifi en GPS zijn niet ingebouwd, die gebruikt de Watch van de draadloos gekoppelde iPhone. Over de accuduur heeft Apple nog helemaal niks gezegd.

Spatwaterdicht

Het horloge is spatwaterdicht, zodat je er niet mee onder de douche kan of kan gaan zwemmen. Met het ingebouwde microfoontje in de Watch zou je ook kunnen bellen. De doos van de luxe Apple Watch Edition werkt overigens ook als oplader, met een Lightning-connector aan de achterkant en een oplaadstation waarmee het horloge via inductie wordt opgeladen als je hem erop legt.

Als de Apple Watch niet via een iPhone online is, zijn er nog een aantal offline functies, zoals het meten van activiteiten, sommige apps, Apple Pay en via Bluetooth afspelen van muziek. Of ook Bluetooth-oordopjes worden ondersteund is niet bekend.

Vanaf 349 dollar

De Apple Watch gaat in de VS vanaf 349 dollar kosten. Dat bedrag loopt verder op voor de versies met luxere behuizingen en bandjes, maar gedetailleerde prijsinformatie ontbreekt nog. De Watch verschijnt in het eerste kwartaal van 2015 in de VS. Wanneer hij in Nederland is te verwachten, is nog niet bekend.

Lees ook: Apple Watch: nog meerdere vraagtekens


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van