Tech

Gehaald! Ocean Cleanup heeft de 2 miljoen euro binnen

11 september 2014 10:46 Aangepast: 28 april 2018 06:14

<p><strong>Via crowdfunding is 2 miljoen euro opgehaald voor het megaproject van een jonge Delftenaar om de oceanen te verlossen van 'plasticsoep'.</strong></p>&#13;

De 19-jarige Boyan Slat uit Delft heeft nu de benodigde euro's bij elkaar in zijn grote crowdfundactie voor The Ocean Cleanup. Hij is ervan overtuigd: de zee kan zichzelf reinigen van drijvend plastic via een speciaal platform. Het project ter bestrijding van 'plasticsoep' trok de afgelopen maanden veel media-aandacht. Dat hielp bij de crowdfundingcampagne. Uiteindelijk dondeerden meer dan 36 duizend mensen geld en haalt The Ocean Cleanup daarmee de top 30 van de grootste crowdfundprojecten ooit.

Drijvende armen van 100 km

Het idee is vrij eenvoudig: in plaats van zelf het afval uit de zee te gaan vissen, stelt Slat voor om de zeestromingen het werk te laten doen. Hij wil een soort drijvende 'armen' van 100 kilometer lengte in de vorm van een V op strategische plekken aan de zeebodem vastmaken. Door stromingen en de wind gaan die het afval verzamelen. Het afval wordt omhoog gepompt en opgeslagen, waarna eens in de zoveel tijd een tanker een heleboel afval in één keer kan afvoeren.

Kritiek

Op Slats plan kwam ook regelmatig kritiek, die hij vervolgens weer pareerde. Slat schreef eerder al een rapport van 530 pagina's over zijn uitvinding. Volgens hen zou het technisch en financieel haalbaar moeten zijn om op deze manier in tien jaar tijd de helft van deze 'soep' op te ruimen.

Er is nog wel flink wat aanvullend onderzoek nodig en daar is een deel van het opgehaalde geld dan ook voor nodig. De rest van het geld gaat naar proefprojecten en het ontwikkelen van apparatuur. Dankzij crowdfunding gaat het project nu naar de pilotfase. Een prestatie op zich.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van