Tech

Commentaar: Apple maakt zonder 'i' een nieuwe start

11 september 2014 23:35 Aangepast: 28 april 2018 06:14

<p><strong>Huh, een nieuw Apple-apparaat zonder 'i' in de titel? Ja. Het is symbolisch: dit is nu écht Tim Cooks Apple.</strong></p><p></p>

Maak het rijtje af: iMac, iPod, iPhone, iPad, iWatch… eh, Apple Watch! Wat is hier ineens aan de hand? Apple presenteert een nieuw apparaat en er ontbreekt een letter. Zou Apple met Tim Cook aan het roer definitief een andere richting in zijn geslagen?

Het werd Cook de laatste jaren vaak verweten dat hij geen Steve Jobs is en dat hij niet met echte innovaties op de proppen komt. Echt nieuwe apparatuur dus, alle updates van iPhones en iPads van de laatste jaren tellen niet. De Apple Watch telt wél.

Sleutelmoment

9 september 2014 zou wel eens de boeken in kunnen gaan als 'De dag dat Tim Cook uit de schaduw van Steve Jobs trad'. Niet voor niks werd het iPhone 6-evenement in het Flint Center te Cupertino gehouden. "Het is goed om hier terug te zijn", merkte Cook op tijdens de presentatie.

"Hier hebben we een paar van onze belangrijkste producten gepresenteerd. Dertig jaar geleden introduceerde Steve de Macintosh en op dit podium werd ook de iMac gepresenteerd; wat een nieuwe start voor Apple betekende. Vandaag kondigen we geweldige producten aan en je zult met mee eens zijn dat dit een sleutelmoment is voor Apple."

Ander beleid

Het zijn woorden waar je uit kan afleiden dat Tim Cook een nieuwe start wil maken met Apple. Zíjn nieuwe start. Alsof hij het hoofdstuk 'Steve Jobs' eindelijk sluit. Was Jobs ooit akkoord gegaan met een iPhone 6 Plus? Het doet er niet toe: Tim Cook wil het. Hij kijkt naar waar de markt om vraagt, daarom werd de iPad mini een succes.

Waar Steve Jobs Apple groot maakte, probeert Tim Cook het bedrijf groot en gezond te houden. Hij doet investeringen, koopt Beats voor twee miljard dollar, werkt samen met IBM, sluit een soort van patent-vrede met Samsung.

Geen iWatch

De regels van Steve Jobs gelden niet meer. Het is een bewuste keuze om de Apple Watch niet iWatch te noemen, waarschijnlijk om het merk en het bedrijf nog meer op de voorgrond te plaatsen. Overigens moet Tim Cook zelf ook nog een beetje aan de naam wennen, want in een interview met ABC versprak hij zich al. De Apple Watch is ook een van de eerste apparaten waar Jobs zich niet mee bezig heeft gehouden, dit in tegenstelling tot die Apple-televisie die ook maar op zich laat wachten.

Innovatie

Of de Apple Watch voor een aardschok gaat zorgen in het land der wearables, zoals iPod deed in mp3-land en de iPhone dat deed in smartphone-land, zullen we moeten zien. Maar Apple toont weer spierballen. Vergis je niet, maar Apple Pay is in potentie ook een big deal. Als er één bedrijf is dat contactloos betalen groot kan maken, is het Apple wel.

iAfscheid?

Wat dit 'sleutelmoment' van Tim Cooks Apple allemaal teweeg zal brengen, zal over een paar jaar blijken. Hetzelfde geldt voor het afscheid van de letter 'i' in nieuwe producten. Wie zal het zeggen, misschien wordt de iPhone 7 volgend jaar wel omgedoopt tot Apple Phone?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van