Tech

Spammen U2-album via iPhones, mag dat? Nope

12 september 2014 11:45 Aangepast: 28 april 2018 06:14

<p><strong>Het ongevraagd 'spammen' van dat nieuwe U2-album op je iPhone is in strijd met de Europese regelgeving.</strong></p><p></p>

Hoe Apple het nieuwe U2-album momenteel naar iPhones pusht, is in strijd met de Europese 'cookiewet'. Daarin staat dat je niet ongevraagd via een telecomnetwerk informatie op een apparaat mag plaatsen, als die niet noodzakelijk is voor het functioneren van het apparaat zelf. Dat doet Apple wel met het U2-album, dat iTunes-gebruikers automatisch op hun iPhone krijgen. Apple is dus illegaal bezig, stellen internetjurist Arnoud Engelfriet en privacy-expert Simon Hania tegen PCM.

Ook via de gebruikersovereenkomst van iTunes heeft Apple dit niet afgedekt, al zou dat sowieso onvoldoende zijn geweest. Er is volgens Hania in feite expliciete toestemming van de gebruiker nodig, net als bij het vragen of je een e-mailnieuwsbrief toegestuurd wilt krijgen. Apple had bijvoorbeeld een popup kunnen tonen met de vraag of je de U2-plaat wilt ontvangen.

Het verwijderen van het album blijkt trouwens ook onnodig lastig.

Los van alle juridische aspecten is de U2-plaat zo verschrikkelijk slecht dat verspreiding sowieso verboden zou moeten worden, op welke manier dan ook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van