Ga naar de inhoud
Tech

Update: Google bouwt het mega-datacenter in Eemshaven

<p><strong>Niet Apple maar Google bouwt een nieuw mega-datacenter in de Groningse Eemshaven. Voor 600 miljoen euro.</strong></p><p></p>

De geruchten over de komst van Apple naar Groningen zijn onjuist. Het is Google dat een groot datacenter bouwt in de Eemshaven. Het bedrijf investeert 600 miljoen euro. Dat moet de regio 150 nieuwe banen opleveren, maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vanochtend bekend.

Google had al een klein datacenter in de Eemshaven, maar dat was gehuurd van TCN. Het nieuwe complex is bij elkaar ruim 40 voetbalvelden groot en moet 120 megawatt aan capaciteit aankunnen.

Glasvezelkabels en energiecentrales

De Eemshaven is zo interessant voor Google omdat daar 11 van de 15 onderzeese glasvezelkabels tussen Europa en de VS aan land komen. Ook staan er meerdere grote energiecentrales en een windmolenpark, al zouden de energiekosten in Nederland relatief hoog zijn vergeleken met het nabijgelegen Duitsland. Het nieuwe datacenter gaat begin 2016 open. Op het hoogtepunt van de bouwfase is er werk voor meer dan duizend mensen, stelt Google in een persbericht. "De aannemers zijn al geselecteerd."

Het kleinere datacenter dat Google al langer huurt in de Eemshaven blijft ook actief. "Met deze investering versterken wij onze lokale aanwezigheid", aldus Francois Sterin, partner Global Infrastructure bij Google. Gedeputeerde William Moorlag van de Provincie Groningen wijst erop dat er twee jaar geleden extra ruimte in het bestemmingsplan is vrijgemaakt voor datacenters: "Dat beleid werpt nu zijn vruchten af. The Cloud has landed in de Eemshaven."

Microsoft naar Noord-Hollandse polder

Google moet nu goede ict'ers naar het noordelijkste, afgelegen puntje van het land zien te trekken. Dat terwijl er al een groot tekort aan ict-personeel is. Concurrent Microsoft bouwt ook een groot datacenter in ons land, maar doet dat in Noord-Holland langs de A7 bij Middenmeer. Daar maakt het gebruik van restenergie van de tuinbouw en de glasvezelkabel naar de Amsterdam Internet Exchange. En Microsoft zal er in elk geval weinig last hebben van de aardbevingen, waar Groningen regelmatig mee kampt.