Ga naar de inhoud
Tech

Foto's van foto's van de Nachtwacht

<p><strong>Fotoduo Van Breugel/Mudde fotografeerde mensen die de Nachtwacht fotografeerden. Nu te zien in het Stedelijk.</strong></p>&#13;

Wat eerst alleen toebehoorde tot de Japanner, beperkt zich niet meer tot één nationaliteit: museumbezoekers die in een razend tempo de expohallen doorrauzen, van alle hoogtepunten een kiekje schieten en thuis aan de koffie bekijken wat ze hebben gezien. Tenminste, dat nemen 'we' ons voor, maar uiteindelijk weten we allemaal dat de foto’s in de krochten van onze iCloud stof lopen te happen.

Pics or it didn’t happen

Fotografenduo Olivier van Breugel en Simone Mudde begreep het niet helemaal. "Op de site van het Rijksmuseum staan alle schilderijen uit de Eregalerij in ongelofelijk hoge resolutie", zegt Van Breugel. Het gaat dus helemaal niet om de foto. "We zijn de verslaggevers van ons eigen leven geworden." Pics or it didn’t happen.

"Het is vreemd", zegt Mudde, "Het schilderij hangt daar voor je neus. Het is immens en dan probeer je het te vangen op je kleine schermpje." Ze gingen foto’s van de foto’s maken en bundelden dit in het werk Between Screens, dat op dit moment in het Stedelijk, aan de overkant van het Amsterdamse Museumplein, hangt. In hun fotoboek (zie video) zijn de foto’s van de foto’s uit te vouwen tot een reusachtige poster. "We gaan van heel groot, naar klein, naar heel groot."

Wat zegt deze constatering over ons, de telefoongebruiker?


Volgens Van Breugel heeft 'iedereen een spanningsboog van een hamster'. "En dat is zonde. Een schilderij echt tot je nemen lukt niet in drie seconden." Hij maakt zich geen illusies dat zij 'de wereld kunnen afremmen', maar dat een telefoon 'voortdurend afleidt is goed om je te realiseren'.

Mudde denkt dat het ook ligt aan het feit dat smartphones nog relatief nieuw zijn. "We weten nog niet welke verhouding we met deze apparaten hebben." Van Breugel: "Daarom moeten we naar het extreme toe om te weten wat we wel en niet willen."

Uithollen van de ervaring


Deze meneer maakt een filmpje van de Nachtwacht

Dit extreme zie je dus terug in een middagje in het museum hangen. "We zijn bezig met het uithollen van de ervaring. Daarom leggen we vast waar we geweest zijn. Maar eigenlijk was je daar helemaal niet."

Between Screens is als onderdeel van de expositie On the Move te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam tot en met 18 januari 2015.

bekijk op youtube

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl