Tech

#DDW14: Design leidt je naar alle hoeken van Eindhoven

21 oktober 2014 20:05 Aangepast: 28 april 2018 05:12

<p><strong>Buiten Klokgebouw en Design Academy zijn er tijdens de DDW meer hotspots. Een verkenning van 040.</strong></p><p></p>

De hoogste concentratie dutch design (en dus ook mensen) tijdens de DDW vind je in het Klokgebouw op Strijp-S en rond de Design Academy Eindhoven. De Volvo designrides rijden af en aan met steeds nieuwe ladingen ontwerptoeristen. Hartstikke tof, maar je kunt met een paar leuke detours een heleboel meer ontwerp zien én een paar mooie plekken van Eindhoven ontdekken waar je wellicht nog nooit bent geweest.

Area51

De makkelijkste omweg neem je als je toch al op Strijp-S bent. Op een steenworp afstand van het Klokgebouw staat Area51: een enorme hal waar skaters uit de verre omtrek heen gaan om te skaten. Voor het eerst is deze plek onderdeel van het DDW-programma.

Ontwerpers Sarah Mesritz en Ulrike Jurklies organiseerden samen met Willemijn de Wit van concept store You Are Here (ook een leuke detour) een expositie die de skate scene op een andere manier laat zien. Erg letterlijk in de installatie van Jelle Tuinhout: hij visualiseert de snelheden waarmee skaters in de bowl bezig zijn met drie kleuren licht. Gaan de skaters even snel, krijg je wit gemengd licht. Verschillende snelheden laten mooie gekleurde projecties zien.

Roos Meerman visualiseerde het geluid van individuele skaters met luidsprekers die een stift bewegen. Iedere skater heeft zijn eigen unieke patroon.

Area51 Jelle Tuinhout

Area51, Ketelhuisplein in Eindhoven

Schellensfabriek

'In No Particular Order' laat zeer divers ontwerptalent zien in de Schellensfabriek. Deze oude textielfabriek aan de rand van het centrum van Eindhoven heeft achter de deuren zeeën van ruimte waar je tijdens de DDW uren kunt doorbrengen. Van de bijzondere productfotografie van Huub Smits, via mooie ontwerpen uit de IJsselstreek tot aan planten die je nooit meer water hoeft te geven. Het palet is zéér divers.

Schellens Fabriek

Schellensfabriek, Vestdijk 280 in Eindhoven

NRE-terrein

Vanuit de Schellensfabriek ben je met een paar minuten lopen bij het NRE-terrein. Dit gebied van Eindhoven, met een aantal oude fabriekspanden en restanten die aan de oude gasindustrie herinneren, wordt getransformeerd naar een wijk voor creatief ondernemen en wonen. Het is een stukje stad dat in opkomst is, maar waar inmiddels al enkele creatieve makers hun werkplaats hebben.

De werkplaats van Job en Tom is bijvoorbeeld een gezellige boel met vrolijke meubels en metalen objecten. Exporuimte en horecagelegenheid Kelderman en Van Noort is een goede plek om mensen te ontmoeten en de sfeer van het gebied in je op te nemen.

NRE Terrein

NRE-terrein, Nachtegaallaan in Eindhoven

Sectie-C

Sectie-C draait al even mee tijdens de DDW en bezoekers beginnen de weg naar deze werkplaats steeds beter te vinden, hoewel er van grote drommen mensen ook nog geen sprake is. Het ligt een eindje uit de buurt van de andere DDW-plekken en is dus écht een omweg, maar dat is het wel waard. Op een voormalig fabrieksterrein in het oosten van Eindhoven zitten bijna 100 ontwerpers, kunstenaars en creatieve bedrijven in allerlei disciplines.

Je kunt in de werkplaatsen en studio's kijken, er is muziek en je kunt 's avonds lekker blijven hangen: er is eten, drank en gezellige vuurkorven. Een mooie afsluiter van een dag vol design. De tentoonstelling Proud Part of the Problem in Club-C, met geselecteerd werk van 28 ontwerpers, is erg mooi, terwijl de ateliers van Collaboration O een mooie dwarsdoorsnede zijn van wat er allemaal gebeurt in Sectie-C.

Sectie-C DDW

Collaboration O Sectie-C

Sectie-C, Daalakkersweg 2-16 in Eindhoven

Lees ook:

De 'Bright-route' tijdens DDW

DDW: Cruise door Eindhoven op een elektrische houten fiets

DDW: Het slimste van drie technische universiteiten bij elkaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van