Tech

Amazon Echo: freaky praatpaal of belangrijkste product in jaren?

07 november 2014 11:01 Aangepast: 28 april 2018 05:12

<p><strong>Amazon Echo is een Siri-achtige speaker 'die onderdeel van de familie wordt'.</strong></p>&#13;

Amazon kampt met een matig trackrecord als het gaat om eigen producten. De e-reader Kindle mag je een succes noemen, maar de Fire-telefoon, -tv en -tv stick waren teleurstellend en vaak overprijsd.

Dan nu: Amazon Echo

Amazon Echo brengt het hele internet naar je woonkamer. Je stelt de cylinderspeaker Echo een kennisvraag en zij (het is een vrouwenstem) geeft antwoord. Hoe hoog is de Mount Everest? Hoe spel je pannenkoeken? Wat voor weer wordt het vandaag? Daarnaast kan je Echo muziek laten spelen, een to do lijstje laten maken en je laten wekken in de ochtend. De video geef mooi de mogelijkheden weer (al moet je wel even door die vervelende Amerikaanse kinderen heen kijken). Het sluit af met de zin: "Het wordt echt een deel van de familie."


Wat vinden de grote blogs ervan?
Die zijn bijzonder verschillend. Gizmodo noemt het 'wellicht het belangrijkste product in jaren', Wired schuift het onder het tapijt met de titel 'deze rare Siri-achtige speaker is slechts een andere manier om je te laten winkelen'. Daarmee doelt Wired op het feit dat je met de Echo ook dingen kan bestellen. Daar wordt Amazons webshopafdeling natuurlijk warm van.

En wat ik ervan?
Revolutionair is het zeker. Echo laat je telefoon in je broekzak zitten waardoor gesprekken weer socialer worden. Ik geloof wel dat het een onderdeel van je leven kan worden. Wel word je dommer omdat je nooit meer iets hoeft te onthouden, maar die trend is al ingezet door de smartphone.

Dan heb je nog de privacyhobbel. Alle grote techbedrijven willen sensoren in je huis stoppen (thermometer Google Nest, Apple HomeKit) om je zo beter te helpen én beter te weten waarmee ze kunnen adverteren. Bij Echo is dit nog directer, omdat je via het apparaat ook kunt kopen.

De grote vraag is: hoe goed werkt het?
Als het zo soepel gaat als in de video kan dit een baanbrekend meubelstuk worden. Maar bij drie negatieve recensies blijft er een zwakbegaafde monospeaker over.

Voor de prijs hoef je het niet te laten
Prime Members van Amazon kopen een Echo voor 99 dollar, het plebs betaalt 100 dollar meer. Maar voorlopig is ie alleen te verkrijgen via een uitnodiging. En gezien het feit dat Amazon nog altijd geen Nederlandse webshop heeft, zullen die invites wel beperkt blijven tot Amerikanen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van