Tech

Absorberend ondergoed en 'opblaasplastic' in de prijzen

20 november 2014 17:00 Aangepast: 28 april 2018 05:12

<p><strong>Jaarlijkse prijzen voor nieuwe, duurzame materialen gaan naar extra absorberend ondergoed en 3d-geprint opblaasbaar plastic.</strong></p><p></p>

De New Material Award selecteert de materialen die we in de toekomst om ons heen verzamelen. De winnaar omhult zelfs ons naakte lichaam, de eervolle vermelding verandert ons huis met 3D-geprinte opblaasbare plastics. Vanmiddag zijn de prijzen bekendgemaakt.

Protective Underwear is oogstrelend ondergoed dat opvalt door haar schoonheid. Maar onder de aantrekkelijke zijden of wollen buitenkant is hoog absorberend microfiber aangebracht. Zo helpt ontwerpster Julia Veldhuijzen van Zanten één op de vier vrouwen en één op de acht mannen die moeten omgaan met incontinentie. “Wegwerpincontinentiemateriaal biedt weliswaar een praktische oplossing voor dit probleem, maar het produceert een enorme afvalberg en is tevens verre van esthetisch.” Veldhuijzen van Zanten ontvangt naast de eer van de New Material Award ook 15.000 euro.

Roos Meerman sleept met Aera Fabrica de New Material Fellow in de wacht. Zij kan hiermee verder onderzoek doen naar het gedrag van haar 3D-geprinte opblaasbare plastics. Omdat plastic snel van vloeibaar naar vast kan veranderen, is het mogelijk de vorm flexibel te maken door het plastic te verwarmen, vervolgens op te blazen en te laten afkoelen totdat de vorm weer fixeert.

Meerman maakt gebruik van PLA, een 100% biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van maïs. De vorm waarin je het plastic opblaast, kan van tevoren worden geprogrammeerd. Dankzij de door Meerman ontwikkelde techniek vormt de eindfase van het 3D-printen nu het begin van een nieuw product: de ballonnetjes kunnen veel groter worden dan de oorspronkelijke print, waardoor 3D-printen veel efficiëntere ingezet kan worden.

De jury bestaat uit Pieter Keune (chemicus en wetenschapsfilosoof), Dirk van der Kooij (ontwerper van de door een robot geprinte stoel) en Ingrid Zeegers (hoofd Sustainable Business Development C&A Europe) onder voorzitterschap van Edo Dijksterhuis (journalist en criticus) beoordeelde 81 inzendingen op basis van relevantie, industriële opschaalbaarheid, toepasbaarheid, esthetiek en duurzaamheid.

Alle genomineerde werken zijn te zien op de tentoonstelling New Material Award in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, van 21 november 2014 tot en met 4 januari 2015, of op de website van de New Material Award. Onze eigen hoofdredacteur Erwin is fan van de smart textiles van Borre Akkersdijk en ik ga voor de zandbank van AtelierNL. Verder zie je het 3D-geprinte grachtenpand, stenenprinter CaCO3-stoneware en de binnenstebuiten sneakers, waar we allemaal eerder op Bright over schreven. En de 'schimmelstoel' die je ook al eens op een BrightDay kon zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van