Tech

Zuid-Korea: celstraf verkopers ongekeurde selfie-sticks

24 november 2014 10:22 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Sommige selfie-sticks zouden via Bluetooth te veel electromagnetische straling produceren. Zuid-Korea gaat de verkopers hard aanpakken.</strong></p>&#13;

Selfie-sticks zijn een plaag. Althans in de wereld van online shoppen. Google een keertje op 'selfie stick' en je wordt er op tal van sites mee doodgegooid. Het is geen wonder, want het selfie zelfportret is een fenomeen. En daarmee ook de selfie-stick, die nu zelfs Time Magazine's lijst van 25 beste uitvindingen van 2014 heeft gehaald.

In een notedop is de selfiestick een telescopisch verlengstuk van je arm waarin je een smartphone kan klemmen. Althans dat geldt voor de instapmodellen die daarmee nog niet het probleem van het drukken op de 'sluiterknop' van je smartphone oplossen. De geavanceerdere modellen hebben echter een ’sluiterknop’ in het handvat van de selfie-stick die via bluetooth met je smartphone is verbonden zodat je makkelijk een selfie kan schieten.

En het zijn juist deze bluetooth-modellen waar de Zuid Koreaanse overheid zich ernstig zorgen overmaakt. Volgens het Zuid Koreaanse ministerie van wetenschap vallen deze selfie-sticks met bluetooth onder de regelgeving van communicatie-apparatuur, schrijft de Wall Street Journal. Deze apparaten moeten dan ook gecertificeerd zijn, zodat het zeker is dat electromagnetische straling van de apparaten binnen de normen blijft. Hoewel dergelijke straing geen gevaar zou opleveren voor de mensen kan een teveel aan straling storing in andere apparatuur opleveren.

Nu blijkt dat de Zuid Koreaanse overheid er achter is gekomen dat er 'een aantal' niet gekeurde selfie-stick wordt verkocht en dat vereist 'zware maatregelen'. Verkopers van ongekeurde selfie-sticks kunnen boetes krijgen die oplopen tot ruim 20.000 euro. De hardcore selfie-stick criminelen hangt mogelijk een celstraf van drie jaar boven het hoofd.

Overigens is de selfie al zo oud als de fotografie. De eerste zelfportretten werden als in de 19de eeuw genomen. Maar ook in de beginjaren worstelden selfie-makers met het schieten van de zelfportretten. Toen Kodak begin 1900 de Kodak Brownie box-camera introduceerde werd het maken van een selfie populair. De selfie-makers gebruikten echter een spiegel om de selfie te schieten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore