Tech

Wat willen WhizzKids van Sinterklaas?

27 november 2014 17:10 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Cadeautips: technisch speelgoed waar kinderen én ouders goed samen mee kunnen spelen.</strong></p>

Tijdens Bright Day hebben we (allerlei mensen tussen 4 en 70 jaar oud) in onze WhizzKids-hoek heel uitgebreid gespeeld met allerlei tech-speelgoed. We hadden de Bendoo Box, Kano, Osmo, MaKey MaKey, LittleBits, Arduino en bezoekers konden zelf slopen en bouwen (ism Dremel). Het was de hele dag lekker druk. Vlak naast de strakke perfectie van BMW vormden we een fijn contrast met onze stoffige 'herriebende'.

Aan het einde van de dag hadden we een geweldige creatieve rokende puinhoop, en veel geleerd over goed spelen. Wat opviel was dat bezoekers 'open' speelgoed het fijnst vonden. Hoe creatiever, hoe leuker. De belofte van zelf dingen maken was heel aantrekkelijk.

(Foto: Peet Sneekes)

Wat ook bleek was dat je met technisch speelgoed heel goed samen kunt spelen. Een buitenkans voor families dus! Of zoals een vader het zei: "Ik wil graag samen met mijn zoon dingen doen, maar wist nooit wat. Nu weet ik het!"

Dus voor alle hulpsinterklazen en rendieren: wat adviseren we?

Een heel subjectieve lijst, gebaseerd op persoonlijke observaties, maar toch, wat mij betreft hard bovenaan: fijn gereedschap en de Arduino starter kit.

Goed voor iedereen: slopen en bouwen

Tijdens BrightDay was het slopen en bouwen veruit het populairst. We hebben een berg oude apparaten uit elkaar gehaald, en met de onderdelen (motortjes, led’s, schakelaars) zelf nieuwe dingen gemaakt. Te gek omdat het voor bijna iedereen nieuw is (ook de ouders), makkelijk is om te doen, en superspannend.

Een vader en zoon hebben samen leren solderen en diverse meisjes van vijf hebben ontdekt dat ze prima overweg kunnen met de Dremel. Stoer!

Omdat het meer gaat over ontdekken dan iets perfect maken, is het voor iedereen leuk. Er is geen drempel, behalve wat spullen.

Cadeausuggestie dus: gereedschap!

Soldeerbout, lijmpistool, schroevendraaiers, tangen, zaagjes, een Dremel en een veiligheidsbril natuurlijk! En een schuur, da’s ook handig.

Goed voor idereen van 10 en ouder: de Arduino starter kit

Met de kit maak je elektronische schakelingen: je prikt zelf onderdeeltjes op een breadboard. Heel gaaf! Aan je elektronica koppel je de Arduino die je zelf programmeert via je eigen computer.

De set is heel uitgebreid: er zitten diverse sensoren in, lampjes, motortjes, microfoon, een piezo, weerstandjes, een lcd schermpje en meer. Je kunt er allerlei apparaatjes mee bouwen die je ook heel makkelijk zelf kunt aanpassen: heel creatief en stoer. De beschrijvingen voor 15 projecten staan in het mooi verzorgde handboek dat erbij zit.

Het handboek is in het Engels. Dat betekent dat jonge uitvinders er samen met een volwassene mee zouden moeten spelen. Zeker in het begin is dat fijn. Elektronica prikken en code typen kunnen kinderen snel. Tweaken is ook makkelijk.

Echt helemaal zelf maken komt later, daar moet je waarschijnlijk wel 12 voor zijn (uitzonderingen daar gelaten).

De Arduino starter kit kost ongeveer 100 euro.

En verder

Goed voor 4+ tech newbies: LittleBits en MaKey Makey

Jonge onderzoekers kun je een MaKey MaKey geven. Al jaren op de markt en ontzettend goed om zelf grappige projecten mee te maken. De bananenpiano is een classic, maar blijft wonderlijk als je hem zelf doet. Nodigt uit tot spelen op het grote vlak. Bij ons tijdens Bright Day, maar zeker ook in de woonkamer in de kerstvakantie! De MaKey Makey kost ongeveer 50 euro.

Little Bits zijn ook gaaf. Kinderen begrijpen meteen wat ze ermee kunnen en vinden dat te gek. Koop wel een grote set, anders is er niet zoveel variatie mogelijk. Nadeel blijft de hele hoge prijs. Mijn gevoel is dat het met name leuk is als kennismaking met elektronica, ik blijf vragen houden bij het doorspelen. Van bits klikken komen niet alle kinderen vanzelf naar apparaatjes maken; zorg dan ook voor veel knutselmateriaal!

Little Bits koop je online, houd rekening met extra kosten voor shipping en import.

Goed voor 10+ computer kids: de Bendoo Box en de Kano.

Beide zijn zelfbouwcomputers met een Raspberry Pi.

We hebben ze voorafgaand aan BrightDay kort getest, ik kom later met een uitgebreide vergelijking. Als je zelf ervaring hebt hoor ik het graag!

Wat we zagen is dat vooral de in programmeren geïnteresseerde kinderen beide computers interessant vonden.

De Bendoo Box is voelt soms wat abstract maar is met het leuke handboek prima te doen. Dan maak je bijvoorbeeld je eigen site, op je eigen webserver. Je leert programmeren met Scratch en maakt heel snel werkende software. Binnenkort wordt de Bendoo uitgebreid met sets met sensoren, dat is een grote stap voorwaarts. Bij de Bendoo Box zit een Raspberry Pi B+.

De Kano is iets beperkter maar ook toegankelijker: er ligt een eigen grafische schil over de OS, dat maakt het iets makkelijker, maar je kunt daardoor geen eigen plannen maken die Kano niet voorzien heeft .

De oudere Raspberry (model B) is een beperking (minder poorten).

Onze eerste indruk:

Beide zijn geschikt voor beginnende programmeurs. Kinderen die een uitdaging willen, abstractie aankunnen en op een gestructureerde manier willen leren.

Kano is makkelijk instappen met heeft minder diepgang, Bendoo lijkt iets meer hard core, maar biedt meer leermogelijkheden.

Bij beide computers moet je zelf een scherm hebben of kopen. Bij de Bendoo is je eigen toetsenbord en muis ook fijn (er zit ook een toetsenbordje bij, maar qua comfort wil je snel iets groters). Zowel de Bendoo Box als de Kano koop je op hun eigen websites.

Hoe te kiezen?

Ik geef altijd alleen dingen die ik ook zelf wil hebben. In dit geval een uitstekend idee. Je gaat immers samen met je kinderen spelen.

Was het maar vast 5 december!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van