Tech

Komeetlander Philae slaapt sowieso nog tot maart

28 november 2014 15:50 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Philae zou in maart 2015 gewekt kunnen worden, omdat het dan de zon nadert. Dat bevestigen wetenschappers.</strong></p><p></p>

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben 'goede hoop' dat komeetlander Philae over een paar maanden weer ontwaakt. De lander is momenteel op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, maar de accu is leeg en hij krijgt slechts één uur zonlicht per dag. Na het verrichten van metingen en doorsturen van de data ging hij daags na zijn landing in coma.

Warmte

Het team dat aan Philae en ruimtesonde Rosetta werkt zei tijdens een AMA op Reddit dat de lander binnenkort meer zonlicht en warmte krijgt om weer tot leven te komen. "We hopen genoeg energie op te wekken om Philae rond maart volgend jaar weer op te lappen. Eerst moet de lander warm worden (het is -70 graden Celsius op de komeet) voordat we de batterij kunnen gaan opladen."

Verrassingen

Ook werd er aandacht besteed aan de verrassende ontdekkingen van Philae. Zo hadden de wetenschappers gedacht dat het oppervlak van de komeet 'een stuk zachter' zou zijn dan de keiharde grond waar Philae op landde, of beter gezegd stuiterde. Ondertussen is nog steeds onbekend waar de lander precies is. Na de landing was Philae namelijk kwijt. Ruimtesonde Rosetta gaat dichter naar de komeet toe om foto's te maken waarmee de lander gevonden moet worden.

Belangrijke missie

Tot slot legde komeetwetenschapper Horst Uwe Keller nog één keer uit dat deze missie belangrijk is. "Een monster van de komeet zal ons enorm veel leren over hoe ons zonnestelsel ooit is ontstaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van