Tech

Is Wikipedia te rijk?

08 december 2014 13:13 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Wikipedia heeft ruim 60 miljoen aan bezittingen. Is dat te veel voor een kleine non-profitorganisatie?</strong></p> <p></p>

Het is weer die tijd van het jaar. Wie een Wikipedia-lemma bezoekt, ziet in bovenin de pagina een oproep om te doneren. “We vragen u nu om een bijdrage”, stelt de site. En: “Wij zijn een kleine non-profitorganisatie, maar we hebben de kosten van een top 5-website: servers, personeel en programma's.”

Maar heeft Wikipedia die donaties eigenlijk wel nodig nu? Uit het financiële jaarverslag (pdf) van de Wikimedia Foundation blijkt dat de organisatie op een berg cash van bijna 28 miljoen dollar zit. Een jaar geleden was dat nog 22 miljoen dollar. Tel je alle bezittingen van Wikimedia bij elkaar op, dan heeft de club zelfs ruim 60 miljoen dollar.

‘Lage’ hosting-kosten

Wikipedia won't stop BEGGING for cash - despite sitting on $60m’, kopt The Register dan ook. Volgens de Britse IT-site heeft Wikimedia helemaal niet zoveel geld nodig om de online encyclopedie in de lucht te houden.

Op het eerste gezicht valt daar het nodige voor te zeggen. De hosting-kosten bedragen immers ‘slechts’ 2,5 miljoen dollar per jaar. Aangezien Wikimedia een veelvoud daarvan in kas heeft, kan de organisatie dus nog jaren door.

Salarissen

De grootste kostenpost van Wikimedia is echter het personeel. Dit jaar betaalt Wikimedia bijna 20 miljoen dollar uit aan salarissen – een kwart meer dan in 2013. Dat maakt het al meteen een stuk minder vreemd dat Wikipedia ook dit jaar weer om onze bijdragen vraagt.

Je kunt je hooguit afvragen of Wikimedia het geld wel goed verdeelt. En dat is ook precies van The Register al enige tijd doet. De salarissen gaan immers niet naar de mensen die alle lemma’s schrijven en up-to-date houden, maar naar een groot team van ontwikkelaars waarover niet iedereen even enthousiast is.

Ook de eerder dit jaar vertrokken directeur van de Wikimedia Foundation Sue Gardner uitte kritiek op de verdeling van het geld. Moeten de vrijwilligers die veel vrije tijd opofferen aan het beter maken van Wikipedia niet beter worden beloond, vroeg zij zich vorig jaar af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore