Tech

2014, het jaar van de 360 graden-videoclip

12 december 2014 22:24 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Dit jaar kwamen er alleen in Nederland al drie videoclips uit waar je middenin kan staan met je VR-bril.</strong></p>

We leven in een tijd waar de virtuele realiteit zegeviert. Niet alleen omdat we vaak meer met ons hoofd in de digitale wolken hangen dan met de voeten in de aardse klei, maar ook omdat we via een VR-bril daadwerkelijk in een andere wereld kunnen zijn.

Drie clips
Alleen in Nederland kwamen er afgelopen jaar al drie 360 graden-videoclips uit. Je hebt de funkrapband De Beloning, Topnotch-talent Ronnie Flex en Steye & the Bizonkid. Dat ze alledrie claimen dat ze de eerste zijn, moet de innovatie niet in de weg staan. De video’s zijn met de Oculus Rift te bekijken, maar ook via een Streetview-achtige player.

Nieuwe stap
We zijn dus al een tijdje bezig. Het mooie is dat de nieuwe stap ook al genomen is. Meestal ben je als VR-belever gewoon een paal in het midden van een hal. Je bent aan het koekeloeren, bij de buren aan het spieken. Hoogstens krijg je het gevoel dat je een eenmanspubliek bent, maar je blijft een aanschouwer.

De clip van Steye & the Bizonkid - die een week geleden in premiere ging bij DWDD (vanaf 7.40) - gaat het technologische wauw-gevoel voorbij. Het wordt een kunstvorm.

De ik-persoon in beeld
Je wordt echt een onderdeel van de video. De camera wordt zelfs door middel van spiegels in beeld gebracht (zie plaatje) en blijkt een afzichtelijk mannetje te zijn met groene bulten. Ook de scènewisselingen zijn handig opgelost door middel van hoepels die over de camera worden gelegd, waardoor je in een nieuwe dimensie lijkt te komen.

Dit belooft veel moois voor de toekomst van videoclips in VR. Ook omdat de beeldkwaliteit steeds beter wordt en VR steeds toegankelijker - denk aan de Google Cardboard en de VR-bril van bamboe. Amsterdams bureau We Make VR is ook bezig met het opnemen van een videoclip van Brainpower, waarin geëxperimenteerd wordt met opnames voor een greenscreen in een VR-beleving.

Oftewel: wordt hoe dan ook vervolgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van