Tech

Historisch: The Interview is nu te streamen (in de VS)

24 december 2014 19:00 Aangepast: 28 april 2018 04:41

<p><strong>Sony heeft een deal gesloten met Google en Microsoft om de omstreden Noord-Korea-comedy The Interview per direct te streamen.</strong></p><p></p>

Sony Pictures' besluit om de film tegelijk met de bioscooprelease ook online uit te brengen is historisch, want grote filmstudio's doen dat nooit. Er zitten altijd meerdere maanden tussen het moment waarop de film voor het laatst in de bioscoop draait en de beschikbaarheid via pay-tv of on-demand diensten. Een kleine 300 cinema's in de VS hebben, ondanks de dreigementen met aanslagen door hackers die Sony Pictures' systemen hadden binnengedrongen, besloten de film toch te laten zien vanaf Eerste Kerstdag.

Sony heeft op Kerstavond voor de film de speciale site SeeTheInterview online gezet, al kan hij soms plat liggen, de servers hebben het zwaar. De film is alleen beschikbaar voor Amerikaanse ip-adressen en klanten met een Amerikaanse betaalkaart. De film is ook te streamen via YouTube, Google Play en Xbox Video. Streamen in gewone kwaliteit kost 5,99 dollar, in hd kost het liefst 14,99 dollar. Wanneer de film in andere landen officieel online verschijnt, is nog niet bekend.

Nog geen Apple en Netflix

Sony heeft geen deals met Apple en Netflix over de release van de film. Normaal gesproken is de abonneedienst van Netflix als laatste in de releaseschema's aan de beurt, na de diensten waar je per film betaalt zoals de iTunes Movies Store. Mogelijk komt The Interview over een paar dagen alsnog naar iTunes en Netflix. Tegen die tijd zal hij ongetwijfeld al via torrentsites en Popcorn Time beschikbaar zijn.

En nee, dat de hele rel rond de hack van de filmstudio alleen maar een pr-stunt voor de film is, is wel heel erg onwaarschijnlijk. Daarvoor is er door de hackers verspreide torrents met vele duizenden interne documenten gewoon te veel gevoelige, geheime bedrijfsinformatie uitgelekt. De filmstudio heeft daardoor gigantische schade geleden. Dat maken de inkomsten van het streamen van deze melige, satirische comedy waarschijnlijk niet goed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore