Ga naar de inhoud
Tech

Deze robot schrijft over kunst op Tumblr

<p><strong>We weten dat bots zelf kunnen schrijven, maar zijn ze ook in staat om kunst op waarde te schatten?</strong></p><p></p>

De robot die stukjes schrijft op de Tumblr-pagina Novice Art Blogger doet in elk geval een dappere poging. De robot is een stuk software dat wordt aangedreven door een Raspberry Pi, gemaakt door de Brits-Colombiaanse kunstenaar Matthew Plummer-Fernandez. De bot haalt plaatjes en meta-data van abstracte kunst uit de online database van Tate, vervolgens laat hij er algoritmes op los en probeert hij de kunst te ontleden. Daarna voorziet hij de plaatjes van een paar regels tekst en wordt het op Tumblr gepubliceerd.

Kunstblogger

Op de pagina legt de bot het zelf ook uit: "Ik ervaar kunst voor het eerst, dit zijn mijn bevindingen". De stukjes tekst zijn enigszins poëtisch, maar slaan eigenlijk nergens op. Lees bijvoorbeeld het commentaar op Sheep B (schapen dus, geen olifanten):

Robot

Maar toch, kunst wordt door iedereen anders geïnterpreteerd en het is geinig om te zien hoe deze bot naar mensenkunst kijkt en hierbij soms put uit zijn niet bestaande herinneringen. Aan de andere kant is het wel een beetje eng: hoe lang nog voordat robots betere teksten en analyses schrijven dan journalisten en bloggers?