Tech

Museum voor gestolen kunst in virtual reality

21 januari 2015 10:24 Aangepast: 28 april 2018 04:10

<p><strong>In dit museum zie je kunstwerken die niemand na de kunstroof ooit nog heeft teruggezien.</strong>&#13; </p>&#13;

Voor dit museum kun je lekker thuis in je luie stoel blijven zitten. Bezitters van een virtual realitybril zien de volledige ervaring van het Museum of Stolen Art. Dat museum is een virtuele plek met gestolen kunstwerken, die na de roof nog altijd spoorloos zijn.

Het werk hangt in verschillende zalen, aan witte muren, in bijpassende lijsten, net zoals in een echt museum. Een audiogids begeleidt je langs de kunstwerken, zoals de in 1990 gestolen Rembrandt en Vermeer.

Cultuur ook slachtoffer

Het museum voor gestolen kunst is een project van de in New York studerende Ziv Schneider. Hij wil met deze virtuele ruimte de kwetsbaarheid van kunstwerken benadrukken. Bij oorlogen en conflicten tellen we menselijke verliezen, maar dat cultuur ook het slachtoffer is beseffen we niet altijd. Zo zijn in Afghanistan 14 duizend kunstwerken (tweederde van het kunstbezit) van het Nationaal Museum verwoest.

Openingstijden zijn er niet in dit virtuele museum en de audiogids slaapt nooit. De suppoost kan niet kwaad worden omdat je even wil voelen, maar een museumshop of met alcohol opgeluisterde vernissage ontbreekt helaas ook.

bekijk op Vimeo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van