Tech

Facebook laat je nu een 'erfgenaam' aanwijzen

12 februari 2015 17:05 Aangepast: 28 april 2018 03:39

<p><strong>Na de speciale herdenkingspagina laat Facebook je ook een erfgenaam kiezen voor je digitale nalatenschap.</strong></p><p></p>

In de Verenigde Staten is het vanaf vandaag mogelijk om op Facebook aan te geven wie je profiel en gegevens beheert als je er niet meer bent. Dat meldt The Wall Street Journal. Deze erfgenaam kan kleine aanpassingen doen in de herdenkingspagina, waarin je profiel wordt omgezet als je dood bent. Alleen een Facebook-gebruiker kan worden aangemerkt als erfgenaam.

Aanpassingen doen

Als erfgenaam is het mogelijk om de profielfoto te wijzigen en om een bericht bovenaan de herdenkingspagina te plaatsen. Daarnaast kan de erfgenaam vriendschapsverzoeken accepteren of weigeren. Er is voor de aangewezen persoon ook een mogelijkheid om een 'archief' met openbare foto's en berichten te downloaden. Voorheen konden familie of vrienden geen aanpassingen meer doen aan een profiel, na een sterfgeval.

Berichten blijven privé

Facebook laat de erfgenaam echter verder geen inhoud van het profiel verwijderen of aanpassen. Wat minder voorbeeldige foto's blijven dus - onder de door de gebruiker ooit zelfgekozen privacyinstellingen- gewoon staan. Ook heeft Facebook er voor gekozen om privéberichten ook privé te laten blijven.

Testament

Wil je liever niet dat je Facebook-profiel een mausoleum wordt? Je kunt er ook voor kiezen om je account te laten verwijderen na je dood. Als je dat niet zelf expliciet aangeeft, heeft je erfgenaam geen recht om je profiel alsnog postuum te verwijderen. Mocht je een testament hebben, dan kun je daarin ook aangeven wie je digitale erfgenaam is. Facebook zegt die wens van overledenen ook te respecteren.

De nieuwe optie is alleen nog in de VS beschikbaar, maar wordt daarna internationaal uitgerold. In 2013 was Google het eerste grote internetbedrijf dat mensen hun digitale nalatenschap laat regelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van