Tech

Blinde man ziet vrouw voor het eerst in 10 jaar

25 februari 2015 13:14 Aangepast: 28 april 2018 03:39

<p><strong>Tien jaar nadat hij blind werd, kan deze man zijn vrouw weer zien, dankzij een 'bionisch oog'.</strong></p><p></p>

De Amerikaanse Allen Zderad begon bijna twintig jaar geleden zicht te verliezen door de ongeneeslijke oogziekte retinitis pigmentosa. Na tien jaar was hij nagenoeg blind. Nu, weer tien jaar verder, gebruikt hij een bionisch oog waarmee hij zijn vrouw eindelijk weer eens kon 'zien'.

Second Sight

De Mayo Clinic, waar Zderad behandeld wordt, zag in de man een ideale kandidaat om een prototype van een bionisch oog te testen. Het apparaat, genaamd Second Sight, is niet nieuw, maar wordt wel steeds beter. Met de wearable kan Zderad vormen zien. "Het is erg grof, maar echt van belang", zegt Zderad. "Dit gaat werken."

Signalen

Volgens de Mayo Clinic stuurt de bionische oog-implantaat lichte golfsignalen naar de oogzenuw, waarmee het het beschadigde netvlies omzeilt. Op die manier kan de drager toch vormen van elkaar onderscheiden.

Video

The Guardian heeft het moment gefilmd waarop de man voor het eerst in tien jaar zijn vrouw weer ziet. Zderad is van plan een film te kijken, te gaan reizen en tijd met familie door te brengen. Voordat hij zijn vrouw zou zien, zei hij dat hij haar gemakkelijk zou herkennen: "Zij is de mooiste hier. Maar ik kus haar nog steeds met mijn ogen dicht."

bekijk op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van