Ga naar de inhoud
Tech

Woning Blackbird valt op met verbrand hout

<p><strong>Deze woning en vergaderlocatie is verbrand en dus pikzwart.</strong></p><p></p>

Wie het Brabantse dorp Vortum-Mullem binnenrijdt kan dit zwart glimmend gebouw niet missen. Aan de schaduwkant heeft het huis (in archetypische huisjesvorm) een blinde gevel. Die is uitgevoerd in verbrand hout en heeft de diepe zwarte kleur en donkerblauwe glans van houtskool. In Japan heet dat Shou Sugi Ban ('verbrand lariks'), maar het is gemaakt van lokaal Douglas hout, in Laren gebrand door Pieter en Pieter van Zwarthout.

De traditionele Japanse geveltechniek Shou Sugi Ban waarbij hout tot houtskool wordt verbrand, maakt het hout paradoxaal genoeg brandwerend. Tegelijkertijd is het een manier om hout te verduurzamen zonder dat daarvoor verf of onderhoud nodig is.

Architect Onix uit Groningen kreeg van Antoine Achten en Esther Bosman de vraag een heel bijzonder huis voor hun gezin met drie zoons te bouwen. Communicatie- en design consultant Achten (met Brabantse roots) is zelf het voorbeeld voor zijn huis. Enerzijds high end architectuur, maar wel een lokale langgevelboerderij en binnen veel traditioneel Brabants geel als kleur. Ook de reacties bestaan uit tegenstellingen. “Ik hoor uiteenlopende meningen, dat vind ik bijzonder en goed. Vooral de gevel kent alleen maar voor- of tegenstanders. You either love it or hate it.”

Ook binnen zet Onix (niet voor niets winnaar van de oeuvreprijs houtarchitectuur) het glanzend zwart verder in de kastenwanden. De deuren van de drie bedstedes waarin de jongens slapen zijn van Arauco multiplex. Zij hadden, liever dan drie slaapkamers naast elkaar, één grote ruimte waarin zo mijn mogelijk meters aan het slapen zijn toebedeeld. Onix ontwierp het ‘avontureneiland’, met aan ieder kant een bureautje en bovenop een geheime verstopplek. In Brabants geel natuurlijk.

Net zoals in langgevelboerderijen in Noord-Brabant en in het noorden van Limburg, staan de woning en de bedrijfsruimten achter elkaar. In dit geval is het bedrijf De Kemp, waar Achten zijn ervaring vertaalt naar een vergaderlocatie met desgewenst staand vergaderen aan tafels naar eigen ontwerp, een visueel notulist of een lunch waar je geen dip van krijgt. Je mag zelfs blijven slapen in een van de twee gastenkamers in zijn Brabantsgele Bed&Breakfast.

foto: Maarten Laupman