Ga naar de inhoud
Tech

Dit is de nieuwe zonneauto van Twente: slim asymmetrisch design

<p><strong>Solar Team Twente komt met een nieuwe auto op zonne-energie, waarmee ze de Solar Challenge hopen te winnen.</strong></p><p></p>

Naast de gedoodverfde winnaar van de Solar Challenge, Delft, heeft het Solar Team Twente in tien jaar tijd behoorlijk wat ingelopen. Dit jaar komen ze met een nieuwe auto, waarmee ze hoge ogen hopen te gooien tijdens de wedstrijd op zonne-energie, dwars door de outback van Australië.

Asymmetrisch

Eén feature aan de nieuwe auto is erg opvallend: hij is niet symmetrisch, zoals de vorige modellen. Dit heeft een hele logische reden: hierdoor valt er veel minder schaduw op de zonnepanelen. De 'cockpit' waar de bestuurder in zit steekt iets uit, waardoor er een schaduw ontstaat. Door die niet in het midden te plaatsen, maar meer naar de zijkant, heeft het Twents team straks veel minder last van verminderde opbrengst door schaduw.

Haardroger

De auto verbruikt super weinig. 'Ongeveer evenveel als de haardroger van onze teamleidster Irene van den Hof', schrijft het team in de factsheet. Dit komt omdat hij heel licht is (139 kilogram), maar ook omdat de luchtweerstand heel laag is met het nieuwe ontwerp. Het team vergelijkt dit met de weerstand die slechts de zijspiegel van een Ford Transit heeft. Verder moet de zonne-auto aan veel standaarden voldoen om mee te mogen doen aan de race. De maximale grootte van 4,50 x 1,80 x 2,20 meter (l x b x h) hebben ze dan ook helemaal benut. De maximale oppervlakte van het zonnepaneel is 6 vierkante meter.

Wo x hbo x mbo

Nieuw in het ontwerp- en maakproces van het Solar Team is dat er nu studenten van alle onderwijssoorten meedoen. Hbo'ers werkten al mee met de studenten van de Technische Universiteit, maar aan dit model werken nu ook mbo'ers mee, zodat het hele scala van theorie en praktijk en de kruisbestuiving daartussen benut wordt. Nu nog die 3000 kilometer door Australië er goed vanaf brengen in oktober.

Kijk ook naar de presentatie van solar-gezinswagen Stella van de TU Eindhoven tijdens Bright Day 2 eind 2013.

Lees ook: Zonnewagen TU Delft wint ook in Zuid-Afrika