Tech

'Solar-shirts straks goedkoop genoeg voor grote schaal'

16 maart 2015 10:50 Aangepast: 28 april 2018 03:09

<p><strong>Handig én met een mooi grafisch patroon: Pauline van Dongen maakt een echt draagbare top om je gadgets mee op te laden.</strong></p><p></p>

Ze schat in nog een jaartje of 2 a 3, dan zijn de flexibele zonnecellen goedkoop genoeg geworden om op grotere schaal t-shirts te produceren. Modeontwerpster Pauline van Dongen steelt alvast de show met haar solar shirt op techfestival SXSW in Austin, Texas. "Ik krijg alvast leuke reacties van mensen en veel van hen willen op de lijst, voor als het shirt echt uitkomt", vertelt ze enthousiast. "Er komt een limited serie uit."

Opladen maar

Met het shirt kun je in het volle zonlicht in een paar uur een doorsnee smartphone opladen. Als je binnen zit, dan is de elektriciteit die opgewekt wordt voldoende om je gadgets aan de praat te houden. Je zit dus nooit meer met een lege batterij. Alle apparaten met een USB-connectie kun je opladen met het shirt: telefoons, camera's, noem maar op. Is alles volledig opgeladen? Dan is er een batterijpakket in het shirt verwerkt dat dan dienst kan doen.

Wasbaar

De flexibele elektronica, die ze in samenwerking met onderzoeksinstituut Holst Centre in Eindhoven in haar ontwerp heeft verwerkt, is gewoon wasbaar. "De zonnecellen zijn nu nog off-the-shelf, omdat degene die Holst zelf maakt nu nog te duur zijn voor de omvang van dit project. Of ze wasbaar zijn, moet ik nog testen."

De zonnecellen, die dus waarschijnlijk binnen een jaar of 3 wel commercieel aantrekkelijk genoeg zijn om op grote schaal in kledingstukken te verwerken, zijn straks in ieder geval zeker uit te wassen.

Ook voor mannen

Het shirt dat Van Dongen gemaakt heeft is een vrouwenmodel, maar ook voor mannen komt er een aan. "Die verschilt niet zo veel van het vrouwenshirt. Met name de pasvorm is anders." Maar het gave ontwerp met de grafische lijnen en vormen blijft ook daarin behouden.

Kijk voor een video-interview met Pauline van Dongen naar het eerste verslag vanaf SXSW voor Bright.nl door Erwin Blom.

(Foto: Liselotte Fleur)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van