Tech

Van kust tot kust zonder sturen: zelfrijdende auto doorkruist VS

23 maart 2015 12:10 Aangepast: 28 april 2018 03:09

<p><strong>De zelfrijdende auto van Delphi rijdt als eerste autonome auto van de west- naar de oostkust van de VS.</strong>&#13; </p>&#13;

In acht dagen tijd moet de door auto-onderdelen fabrikant tot zelfrijdende auto omgetoverde Audi SQ5 van San Francisco naar New York rijden. Dat is een rit van bijna 5500 kilometer, een primeur voor Amerika, maar niet de langste rit ooit voor een zelfrijdende auto. Dat staat al sinds 2010 op naam van een zelfrijdende busje ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Vislab die van Italie naar het Chinese Beijing reed, een reis van maar liefst 13.000 kilometer.

Onderzoek

De auto van Delphi is deels een publiciteitsstunt, maar daarnaast ook onderzoek. Delphi heeft naar zeggen met succes uitgebreid hun zelfrijdende autotechnologie in Californië getest. Het bedrijf wil de technologie echter onder meer verschillende omstandigheden testen. Het bedrijf hoopt met deze rit door de VS meer inzicht te krijgen hoe de auto zich gedraagt in andere situaties.

Helemaal zelfrijdend is de auto niet. De auto rijdt 8 uur per dag in daglicht en alleen op de snelweg neemt de robotauto het stuur over. Zodra de auto van de snelweg af moet neemt een bestuurder het stuur over.

Toestemming van elke staat

Een van de uitdagingen die de auto op de rit tegenkomt is niet van technische aard maar juridisch. De rit gaat door een reeks staten waarvan Californië en Nevada de enige zijn waar het testen van zelfrijdende auto’s officieel volgens de wet is toegestaan. Andere staten hebben nog geen dergelijke wetgeving. Delphi heeft echter alle staten gewaarschuwd en permissie gekregen om toch zelfrijdend met de auto over de snelweg te mogen rijden.

Dit project is het zoveelste teken aan de wand dat we aan de vooravond van de zelfrijdende auto staan. Tesla maakte onlangs bekend dat een software update van hun Model S in de nabije toekomst de auto verandert in een zelfrijdende. Volvo wil de eerste 100 consumenten in 2017 in zelfrijdende wagens de weg opsturen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van