Ga naar de inhoud
Tech

Hoeveel MB's kost een telefoongesprek met WhatsApp?

<p><strong>Bellen met WhatsApp verbruikt minder data dan Skype en Viber, maar de kwaliteit laat hier en daar nog te wensen over.</strong></p><p></p>

Na de sms-bundel gaat WhatsApp ook de belminuten achterna. Bijna niemand sms't meer, en binnen enkele jaren bellen we ook allemaal gewoon via VoIP-diensten. De belfunctie van WhatsApp is zo'n VoIP-dienst, die vooralsnog alleen voor enkele bètagebruikers beschikbaar is. Maar hoeveel MB's verbruikt een WhatsApp-gesprekje nu eigenlijk? En hoe is de kwaliteit?

400 minuten = 100 MB

Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat. Op dit moment heb ik een databundel van 6GB, en ik krijg nauwelijks de 4GB op. Met de overige 2GB zou ik nog zo'n 8000 minuten kunnen bellen, als ik dat zou willen. Daarmee verbruikt WhatsApp aanzienlijk minder dan Skype (1MB per minuut) of Viber (700KB per minuut).

Geluidskwaliteit

Maar levert WhatsApp ook de gesprekskwaliteit die je gewend bent van een normaal telefoontje? Helaas niet altijd. Als beide partijen met wifi zijn verbonden, is de verbinding uitstekend. Snel, helder en zonder haperingen of echo's. Wanneer de verbinding minder snel en stabiel is, bijvoorbeeld op een druk Utrecht Centraal of ergens in een gebied met nauwelijks 3G-bereik, ontstaan er vertragingen of echo's. Met name laatstgenoemde, want als de verbinding iets slechter is dan normaal hoor je jezelf dubbel.

Wanneer?

WhatsApp heeft nog een tijd om de belfunctie te verbeteren. De eerste stap is al gezet: weinig dataverbruik. Nu nog de kwaliteit garanderen die je normaliter van Skype wel gewend bent. Daar heeft WhatsApp nog even voor, aangezien de belfunctie al rond de zomer van 2014 af moest zijn. Die deadline hebben ze niet gehaald, en niemand weet wanneer de belfunctie ook daadwerkelijk voor iedereen in de app wordt geïntegreerd. Maar gezien de huidige status van de functie, lijkt dat niet lang meer te duren.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl