Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Eerste grafeen LED-peertje binnenkort te koop

30 maart 2015 14:30 Aangepast: 28 april 2018 03:09

<p><strong>Het allereerste consumentenproduct met 'wondermateriaal' grafeen: een veel zuiniger LED-peertje.</strong></p><p></p>

Grafeen is een wondermateriaal. Het is veel sterker dan staal, zeer buigzaam, transparant, ondoorlaatbaar en een extreem goede geleider van zowel warmte als stroom. Het kan onze wereld veranderen. Er is alleen één klein probleem. Al deze eigenschappen zijn in laboratoria waargenomen maar de commerciële productie van het wondermateriaal is dusdanig moeilijk dat er nog geen producten mee zijn gemaakt.

Het Britse National Graphene Institute ontwikkelde in samenwerking met het Canadese Graphene Lighting een LED-lamp waar het LED-loeidraad gecoat is met grafeen. Deze lamp verbruikt zo'n tien procent minder stroom en gaat bovendien langer mee dankzij het gebruik van het wondermateriaal.

De lamp is daarnaast goedkoper dan de huidige LED-lampen. Prof Bailey, één van de directeuren van Graphene Lighting en vice-kanselier aan de universiteit van Manchester waar grafeen oorspronkelijk ontdekt is, vertelde de BBC dat het grafeenpeertje nog maar het begin is.

Kankerbestrijding

De toepassingen zijn volgens Bailey legio. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe ze met grafeen membramen water kunnen filteren, hoe grafeen ingezet kan worden om accu's te verbeteren en zelfs voor het bestrijden van kanker. Uit vroeg onderzoek zou blijken dat grafeen in een labsetting door kankercellen aangetrokken wordt.

Volgens Bailey zouden we mogelijk in de toekomst grafeen kunnen gebruiken om medicijnen door grafeen te laten 'bezorgen' bij de kankercellen. Zover is het echter nog lang niet en zullen we het voorlopig met dit zuinige grafeen LED-peertje moeten doen.

Lees ook:

Krijgen we een energierevolutie dankzij grafeen?

Vinding TU Delft maakt grafeen duizend keer goedkoper

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore