Tech

Duurtest Smart ForTwo, slot: er mag meer gelachen worden

12 mei 2015 16:23 Aangepast: 28 april 2018 02:07

<p><strong>Vier weken reden we met de kleinste auto die je kan kopen: de Smart ForTwo. Moet jij dat ook gaan doen?</strong></p><p></p>

Wie 100 procent rationeel naar de aankoop van zijn auto kijkt heeft slechts 1 reden om de Smart ForTwo te kopen: zijn formaat. Als zo'n kortere auto je gemiddeld 1 keer in de week een uur rond je huis cirkelen scheelt, is de ForTwo misschien wat voor jou. Verder zijn er namelijk geen overtuigende argumenten om zijn grote broer (de ForFour) te laten staan. Verbruik is praktisch gelijk. Prijs scheelt slechts een paar honderd euro.

Maar wie 100 procent rationeel een auto koopt, leest Bright niet. Ik heb het eerder wel eens gehad over het oude-spijkerbroeken gevoel dat sommige auto's je geven. Deze Smart heeft een nieuw begrip nodig. Het is als die jas of trui waarin je je een ander mens waant. Die perfect accentueert wat gezien moet worden en verhult wat je liever niet showt.

In alle autobrochures zitten de bestuurders glimlachend achter het stuur. In het geval van de Smart ForTwo is dat een waarheidsgetrouw beeld.

Dat zit hem allereerst in hoe gestoord de auto is. Elke keer als ik mijn huis uitloop en de ForTwo zie staan voel ik dezelfde verwarring. Hier kan ik 130 mee rijden op de snelweg? Het is moeilijk te geloven als je het karretje ziet staan. Het interieur doet hetzelfde: het stuur lijkt met zijn ronde knopjes op een racestuur. Niet omdat Smart een Formule 1 team heeft. Maar omdat dat wel gaaf zou zijn. En wie schrijft de regels eigenlijk?

Een Bugaboo. Zonder de wielen te demonteren: in de achterbak!

Het infotainmentsysteem is keurig (op de spraakbediening na) en maakt gebruik van TomTom navigatie inclusief het ongeëvenaarde Live Traffic. Waardoor je fluitend de files omzeilt. En in het ergste geval ten minste weet hoe lang je er nog instaat. Praktisch op de minuut nauwkeurig.

Heb je écht geen achterbank nodig, doe jezelf dan een lol en probeer eens een ForTwo. Er mag namelijk meer gelachen worden!

Lees verder:

Deel 1, 2 en 3 van onze test met de Smart ForTwo.

Check ook onze andere duurtests.

Vanaf volgende week rijden we de gloedjenieuwe Ford Mondeo 1.5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van