Tech

Grote Nederlandse internetstoring opgelost

13 mei 2015 12:42 Aangepast: 28 april 2018 02:07

<p><strong>Het internet- en pinverkeer in Nederland lag er bij velen een tijdje uit of was heel traag. Oorzaak: een storing bij internetknooppunt AMS-IX.</strong></p>&#13;

Door de storing, die even na twaalf uur 's middags begon en rond één uur weer was afgelopen, laadden websites niet goed en hadden velen problemen met de internetconnectie. Daarnaast was er geen pinverkeer bij winkels mogelijk, omdat deze technologie ook werkt via het internet.

AMS-IX bevestigde al snel dat er een storing was. De oorzaak was een fout van een medewerker die werkzaamheden aan het netwerk verrichtte. De systemen van het knooppunt raakten hierdoor korte tijd overbelast. Volgens een woordvoerder duurde de storing 'maximaal 10 minuten'. "We gaan kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden en of er procedures moeten worden aangepast."

Volgens Gert van Dijk van FoxIT verwerkte AMS-IX voor een periode maar een tiende van al het internetverkeer.

Cruciale schakel

Het gebeurt niet vaak dat AMS-IX, een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, met een storing kampt. De laatste grote storing was in 2008 toen AMS-IX tien minuten lang plat lag. De oorzaak was toen een doorgebrande switch.

Het meeste internetverkeer in Nederland gaat via AMS-IX. Bij een storing kiezen de apparaten van providers nieuwe internetroutes. Daarbij kunnen ze tijdelijk overbelast raken, waardoor het internet voor gebruikers traag is of helemaal niet werkt.

(m.m.v. Tonie van Ringelestijn)

Lees ook:

Interview: internetknooppunt AMS-IX in Bright 41 (2011)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van