Ga naar de inhoud
Tech

Eerste plasticopruimer Ocean Cleanup in 2016 aan de slag

<p><strong>Het project van een jonge Delftenaar om de oceanen te verlossen van 'plasticsoep' gaat in 2016 echt van start.</strong></p><p></p>

De 20-jarige Boyan Slat haalde met zijn crowdfundingproject Ocean Cleanup zo'n 2 miljoen euro op. Volgens Slat kan de zee zichzelf reinigen van drijvend plastic via een speciaal platform met drijvende 'armen' in een V-vorm. De zeestromingen nemen al het plastic mee en het afval wordt in het platform naar boven gepompt en opgeslagen. Eens in de zoveel tijd komt een tanker langs die het afval meeneemt.

Eiland bij Japan en Zuid-Korea

In 2016 gaat zijn project dan echt van start, waarschijnlijk bij het eiland Tsushima tussen Japan en Zuid-Korea. Het platform wordt twee kilometer lang en gaat plastic opvangen wat normaliter bij Tsushima aanspoelt; gemiddeld zo'n 40.000 kubieke meter plastic per jaar.

Binnen vijf jaar wil Slat meer platformen in de zee hebben, waaronder een megagrote plasticvanger van zo'n 100 kilometer. Die zou in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï komen te liggen. Volgens berekingen kan dit platform ongeveer de helft van de plasticsoep in dat deel van de oceaan opruimen.

ocean cleanup

Lees ook: Gehaald! Ocean Cleanup heeft de 2 miljoen euro binnen

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl