Ga naar de inhoud
Tech

Top 5: chat-apps die beter zijn dan WhatsApp

<p><strong>Geef maar toe: je gebruikt WhatsApp alleen omdat je moeder 't ook gebruikt. Deze 5 apps zijn namelijk véél beter.</strong></p><p></p>

Lees ook: top 5 veilige chat-apps

Dat WhatsApp anno 2015 met een brakke internetversie komt, laat eigenlijk al zien dat de dienst écht niet meer zo goed is als vroeger. Toen kon je nog wegkomen met alleen een robuuste berichtendienst, nu niet meer. Ondanks dat iedereen Whatsapp blijft gebruiken, zijn deze vijf chat-apps wat betreft extra functies eigenlijks betere keuzes.

1. Telegram

Telegram is een uitstekende chatdienst. Goede web-app? Check. Goede desktop- en mobiele apps? Check. Privacyvriendelijk? Check. De mogelijkheid om geheime versleutelde chats te starten? Check. Tel daar andere features bij op, zoals ondersteuning voor gifs, media-opslag in de cloud en de mogelijkheid om een chat te starten met @gebruikersnaam in plaats van je telefoonnummer, en je hebt gewoonweg een top-app.

Zoals ik al eerder vroeg; kunnen we alsjeblieft allemaal overstappen naar Telegram? Alvast bedankt.


2. Snapchat

Snapchat heeft de jongeren. Waarom? Omdat ze snappen hoe zij willen communiceren: met foto's en video's. En tekst in die beelden. Of het tekenen van gekke dingen op die beelden. En alle media die je dagelijks verzendt, hoeft ook niet opgeslagen te worden op je smartphone.

Geen wonder dat jongeren massaal overstappen van WhatsApp op Snapchat; ze zijn groot geworden met de smartphone en vinden het sturen van berichtjes (à la vroeger met ICQ en IRC) niet meer boeiend. Ik geef ze groot gelijk.


3. Happening

Happening is 'Neerlands trots' in deze lijst. Gericht op chatgroepen, maar dan met heel veel extra's. Denk bijvoorbeeld aan het oer-Hollandse datumprikker of een wie-betaalt-wat. Verder kun je in een groepsgesprek vragen wie er 's avonds mee-eet of mee gaat stappen, en er is een handige schoonmaak- en boodschappenlijst. Hierdoor is Happening met name in trek bij studenten, maar voor iedereen die veelvuldig met vriendengroepen chat een opluchting.

Daarnaast kun je met de app ook geinige games spelen, zoals een Ranking the Stars-variant (vragen beantwoorden over je vrienden) en een selfie-challenge (wie maakt er als eerste een selfie met een winkelwagentje).


4. Viber

Viber is met name bekend als VoIP-app, waarmee je via het internet kunt bellen en videobellen. Daarnaast is het mogelijk om goedkoop naar internationale nummers te bellen: een belletje naar Amerika kost maar 2 cent per minuut. Viber biedt ook een prima chatfunctie aan, die middels handige apps kan worden gebruikt.

De chatfunctie ondersteunt het versturen en ontvangen van media, stickers (!) en publieke chats, wat te vergelijken is met de oldskool chatkamers over een specifiek onderwerp. Sinds deze week werkt Viber trouwens ook op Chrome OS.

5. Facebook Messenger

Tja. Als we heel eerlijk zijn, is Facebooks eigen chatdienst gewoonweg beter dan die ze voor 19 miljard dollar hebben overgenomen. Messenger heeft zijn eigen app, website en de mogelijkheid om naast VoIP-bellen ook te videobellen. Daarnaast gaat Messenger nauw samenwerken met bedrijven om de klantenservice via Messenger aan te bieden.

Ook zijn er megaveel stickers (ja, stickers!) te gebruiken en kunnen ontwikkelaars hun apps laten samenwerken met Messenger. Zo is er een mooie Giphy-integratie om snel gifs te versturen.

Helaas kan Facebook - of overheidsdiensten - met al je berichten meelezen. Maar daar hebben we deze lijst met veilige chat-apps voor.