Tech

Wordt de Roomba-stofzuiger eindelijk slim?

25 mei 2015 11:07 Aangepast: 28 april 2018 02:07

<p><strong>Nieuwe Roomba-robotstofzuiger brengt niet alleen slim je huis in kaart, maar kan ook een centrale rol in je 'smarthome' spelen.</strong></p><p></p>

Ik vind het idee van een robotstofzuiger al jaren geweldig alleen werkt het bij mij thuis niet goed. Mijn huis is te rommelig en dat vind zo'n robotstofzuiger maar niks. Daarom staat mijn Roomba in de kast. Met een schijnbare willekeur verplaatst hij zich al zuigend door de kamer, botst voortdurend tegen tafelpoten op die vorige keer op exacte de zelfde plaats stonden en loopt weer vast onder de tv-kast.

Die slimme robotstofzuigers zijn gewoon nog te dom. Ik had verwacht dat ze medio 2015 wel een keertje mijn kamer in kaart konden brengen. Ik kan immers mijn kamer met een simpele app zoals Room Scan en een smartphone al een paar jaar inmeten. Waarom weet mijn Roomba dan niet waar die tafelpoot gisteren was?

Eindelijk komt daar verandering in. Eind dit jaar komt iRobot met een Roomba-robotstofzuiger die met een geavanceerde laser en camera je huis in detail in kaart brengt. De beelden van de objecten zoals het meubilair worden in de cloud 'herkent' als kast, stoel, tafel etc. Je huis wordt tot in details in kaart gebracht dankzij 'kunstmatige cloud-intelligentie'.

Enerzijds zal de Roomba die kaart gebruiken om efficient te stofzuigen zonder vier keer over het zelfde stuk vloer te rijden. iRobot-baas Colin Angle heeft echter een groter plan voor ogen.

Smartwatch

Nu het 'Internet of Everything' doordringt tot de huiskamer krijgen we ook steeds meer apps (lees: afstandsbedieningen) waarmee je verlichting, je thermostaat, je oven enzovoort, allemaal apart bedient. Een nauwkeurige kaart van je huis zou kunnen bijdragen aan een veel intelligenter, volledig geautomatiseerd 'huis van de toekomst'.

Als voorbeeld liet Angle aan een Wired-verslaggever een filmpje zien waar een stipje zich over een plattegrond van het huis beweegt. Het stipje komt binnen via de voordeur, loopt naar de ijskast en begeeft zich direct naar de bank voor de televisie. Het stipje zou de smartwatch om de pols van een persoon kunnen zijn die thuiskomt van werk, naar de ijskast loopt voor biertje en op de bank neerploft om televisie te kijken.

Met die info kan het huis automatisch het licht dimmen voor het televisiekijken, de temperatuur in huiskamer aanpassen en de gordijnen dicht doen. De kaart van het huis waarin alle voorwerpen en apparaten in kaart zijn gebracht zou bijvoorbeeld door huisautomatiseerders als Samsung, Apple en Google gebruikt kunnen worden als context. De Roomba zou als 'cartografische robot' hier een centrale rol in kunnen spelen.

Privacy, security?

Uiteraard kijk uit naar een Roomba die eindelijk echt goed gaat stofzuigen, maar ik maak me ook zorgen om privacy en de beveiliging. Dit systeem moet waterdicht zijn, want anders weet een hacker precies waar dat dure schilderij in de villa hangt.

Lees ook:

Geen zin om te koken? Deze robotkok doet 't voor je

Eerste apparaten met Apple's HomeKit toch volgende maand

Samsungs Tizen moet alles besturen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van