Tech

Jony Ive gaat hogerop bij Apple, maar wat betekent dat?

26 mei 2015 10:41 Aangepast: 28 april 2018 02:07

<p><strong>Jony Ive heeft binnen Apple een nieuwe titel gekregen: Chief Design Officer. Wat betekent dat en wat gaan wij er van merken?</strong></p>

Britse komiek, schrijver en Apple-liefhebber van het eerste uur Stephen Fry had een exclusief interview met Apple CEO Tim Cook en hoofd design Jony Ive. Anders dan de sloot 'exclusieve' interviews die er in aanloop naar de Apple Watch online verschenen, had Fry daadwerkelijk wat nieuws te melden. Ive krijgt namelijk promotie binnen Apple, en is nu 'Chief Design Officer'.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat Ive een nieuw visitekaartje krijgt. De afgelopen paar jaar was Ive Senior Vice President of Design, daarvoor jarenlang Senior Vice President of Industrial Design. Eerst was Ive enkel verantwoordelijk voor hoe alle hardware van Apple eruit zag. Toen hij Senior Vice President of Design werd, kwam alles onder zijn verantwoordelijkheid te liggen: het uiterlijk van zowel hardware als software.

Exit Ive?
En met deze stap omhoog lijkt Ive weer wat van zijn dagelijkse verantwoordelijkheid in te leveren. De teams voor hardware en software krijgen beiden een nieuw hoofd, respectievelijk de Brit Richard Howarth en Amerikaan Alan Dye. Howarth werkt al jaren voor Apple en werd onlangs nog genoemd als eigenlijke ontwerper van de eerste iPhone. En Dye bepaalt al langere tijd achter de schermen hoe iOS werkt.

Maar wat gaat Ive dan doen? Reizen, zegt hij tegen Stephen Fry. Ive wil bij zijn gezin en familie in Engeland zijn. De nieuwe designhoofden rapporteren nog wel aan Ive, maar die lijkt de teugels van het dagelijks bestuur uit handen te geven. Wel gaat hij zich samen met architectuurbureau Foster + Partners werken aan nieuwe Apple Stores, en het ontwerp van de nieuwe Apple Campus, dat ruimteschip.

Er zijn al langer geruchten over een vertrek van Ive binnen Apple, juist omdat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen. Is dit dat vertrek, een extra stap er naartoe of zijn Ive en Cook juist tot dit compromis gekomen? Wat promoties betreft kan de geridderde Ive in ieder geval niet meer hoger stijgen, en ook wat design betreft heeft hij zijn sporen verdiend. Maar vooralsnog is en blijft Ive de poortwachter tussen de prototypes en wat er in die Apple Stores ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van