Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Aardbevingen meten kan nu met deze Groningse app

27 mei 2015 15:46 Aangepast: 28 april 2018 02:07

<p><strong>Een nieuwe app uit Groningen helpt aardbevingen ontdekken met bewegingssensoren van smartphones.</strong></p><p></p>

Het is vanaf nu mogelijk om bij te dragen aan het meten van aardbevingen, simpelweg door een app te downloaden. Bevingmeter maakt gebruik van sensoren van je iPhone of Android-toestel en brengt daarmee bevingen in het land in kaart.

De app is een idee van initiatiefnemer Groninger Stef van der Ziel en is vooral bedoeld voor mensen die in Groningen wonen, waar vaak bevingen gevoeld worden. Bevingmeter werkt uiteraard ook in andere delen van het land.

Trilling meten

Bevingmeter oogt simpel en werkt simpel. Je geeft de app toegang tot je locatie, legt de app op een ondergrond waardoor hij stil ligt en je tikt op 'Meten'. Hij begint dan met het registreren van mogelijke schokken. Slim: de app filtert bewegingen van gebruikers zelf eruit, zodat de metingen betrouwbaar blijven. Van der Ziel raadt wel aan om een oude smartphone te gebruiken en deze thuis aan de lader te laten draaien. Meten kost namelijk behoorlijk wat van je batterij. Bij aardbevingen worden gebruikers in de omgeving direct gewaarschuwd.

Unieke data

Volgens Van der Ziel levert de app unieke gegevens op. "Wij kunnen precies zien waar een beving welke kracht heeft en hoe een beving zich door de provincie verplaatst." Overigens claimt hij niet dezelfde data te verzamelen als specialisten die met professionele apparatuur werken. "Zij gebruiken gevoelige sensoren die nog veel kleinere trillingen en kantelingen waar kunnen nemen", staat op de website te lezen. "Wij richten ons op de spreiding en grote aantallen om die op een kaartje te projecteren."

Veel meetpunten

Inmiddels stromen de eerste gegevens al binnen via de app, meldt Van der Ziel op Twitter. Eerder zei hij al dat als tien procent van alle Groningse smartphonegebruikers de app zouden gebruiken, ze 160 keer meer meetpunten zouden hebben dan de NAM, dat er 'maar' 250 heeft in de provincie. Bij registratie van een beving helpt de app slachtoffers meteen met het opstellen van een schadeformulier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore