Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Google Soli

Zo laat Google je wearables met vingerbewegingen besturen

01 juni 2015 08:32 Aangepast: 29 juni 2018 18:12

Smartwatches zijn bijna te klein om met aanraking te bedienen. De oplossing volgens Google: een radarchip die gebaren oppikt.

Lees ook: Levi's wil 'slim textiel' Google gebruiken voor bedienen gadgets

Bij radar denk je aan grote schotels, maar Google heeft de technologie verkleind tot een nieuwe piepkleine chip, bedoeld voor gebruik in wearable apparaten, zoals smartwatches. De chip van Project Soli, onderdeel van Google's experimentele afdeling ATAP, maakt het mogelijk om met gebaren van je vingers een apparaat te bedienen.

Een voordeel is dat je zo ook een smartwatch zou kunnen bedienen met dezelfde hand als waar hij om je pols zit. Dan heb je dus een hand vrij. Google demonstreerde hoe je met het topje van je wijsvinger over je duim kan draaien om zo door een lijst te scrollen. De reactiesnelheid was indrukwekkend. In onderstaande video begint de mooiste demo rond 20 minuten:

Gebarenbediening is nu al mogelijk via camerasensors, maar die zijn volgens Google minder geschikt in veel situaties. Radar is sneller en preciezer en kan door materialen heen kijken. Google wil de radarchip eind dit jaar beschikbaar maken voor ontwikkelaars. Wanneer hij uiteindelijk in smartwatches zal zijn te vinden, is nog niet bekend.

Lees ook: Levi's wil 'slim textiel' Google gebruiken voor bedienen gadgets

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nooit meer prikken: bloedsuiker meten met AI en radar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore