Tech

Voortaan live ov-informatie in Google Maps in heel Nederland

02 juni 2015 11:14 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Google Maps en Google Now bieden voortaan in het hele land 'real-time' reisinformatie van ov-bedrijven.</strong></p>

Je kan nu met Google Maps je reis plannen op basis van de actuele reisinformatie van ov-bedrijven. Google heeft de live data van alle ov-bedrijven beschikbaar gemaakt, zo werd dinsdag bekendgemaakt. De gebruiker kan zo meteen zien of er een vertraging of uitval is. Het is volgens Google voor het eerst dat een heel land in Maps actuele ov-informatie heeft. In sommige grote steden in het buitenland is dit ook al beschikbaar.

De 'real-time' ov-informatie wordt ook gebruikt door de assistent-app Google Now. Je kan bijvoorbeeld pro-actieve meldingen krijgen, die je moeten helpen om de juiste bus, trein of tram te halen, zodat je op tijd bij je afspraak aankomt.

Er zijn al langer apps die real-time informatie als actuele vertrektijden bij haltes en stations weergeven. Een van de voordelen van Google Maps is dat je een geplande reis ook meteen kan vergelijken met andere vervoermiddelen, zoals auto, Uber-taxi en fiets.

Uber en data delen

Google-directeur Benelux Pim van der Feltz zegt dat hij in gesprek is met andere taxibedrijven over een mogelijke integratis in Maps, omdat nu Uber de enige taxidienst is die met Google samenwerkt. Maar of en wanneer dat gebeurt, wil hij nog niet zeggen.

Google zegt geen data over bewegingspatronen en reisgedrag te delen met de vervoerbedrijven.

Lees ook:

Apple Maps kan straks eindelijk OV-reizen plannen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van