Tech

Videoscheids weer stap dichterbij met nieuw Intel-systeem

04 juni 2015 13:20 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Nooit meer discussies over buitenspel of schwalbes? Dit videosysteem laat je direct een situatie uit alle hoeken terugkijken.</strong></p>&#13;

Kan de FIFA in het 'post-Blatter-tijdperk' ook eens gaan kijken naar nieuwe technologie om de sport eerlijker te maken? Bijvoorbeeld door scheidsrechters toe te staan om momenten direct terug te kijken. Het argument dat dit te veel tijd kost, gaat door steeds snellere beeldverwerking door computers straks niet meer op. De protesten van spelers van de benadeelde partij kosten onderhand meer tijd dan met software vanuit de juiste hoeken een situatie te beoordelen (of de computer zelf te laten beslissen).

Intel en Replay geven met hun FreeD-systeem een voorzet om te komen tot een videoscheidsrechter. FreeD verwerkt 5K-beelden van 32 camera's rond het veld tot een panorama-beeld waarin je het standpunt kan ronddraaien. Je kan in 360 graden beoordelen of een speler nu wel of niet werd geraakt of buitenspel stond.


FreeD genereert met al z'n camera's bijna 1 terabyte per seconde. Dat verwerkt het systeem bijna rechtstreeks, zodat je binnen een paar seconden na een discutabel moment al iets vanuit diverse hoeken kan terugkijken. Dat duurde tot voor kort te lang, of was onbetaalbaar, maar de processoren zijn volgens Intel nu krachtig en goedkoop genoeg geworden om dit soort systemen haalbaar te maken. Daar komt de 50 jaar oude Wet van Moore weer om de hoek kijken: computerchips blijven alsmaar sneller worden.

Pilot in Duitsland, maar niet met de scheids

In Duitsland wordt nu een pilot met FreeD gestart in samenwerking met betaalzender Sky. Maar dat kan best frustrerend zijn voor de kijkers: zij zien straks immers nog beter wat de scheidsrechter fout beoordeelde. Want de arbiters krijgen nog altijd niet de mogelijkheid om even snel iets na te kijken, want dat mag niet volgens de regels.

Internationale voetbalbonden houden nog altijd het gebruik van videotechnologie door scheidsrechters tijdens de wedstrijd tegen. Alleen de sensoren die bepalen of de bal over de doellijn is geweest worden al toegepast, maar daar houdt het op. De KNVB wilde een 'videoscheids' testen in het bekertoernooi, maar zelfs dat bescheiden voorstel werd internationaal afgewezen.

De omstreden vertrekkend FIFA-voorzitter Blatter leek langzaamaan wel van zins om meer technologie toe te laten. Maar als hij wordt opgevolgd door oud-profvoetballer Michel Platini dan ziet het er weer slecht uit: de Fransman is tegen de 'videoscheidsrechter'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van