Tech

Waarom Adblock Plus de maffia van het internet is (commentaar)

05 juni 2015 12:55 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Advertentiefilter Adblock Plus heeft zelf één van de meest dubieuze advertentiemodellen. Gebruik het alsjeblieft niet.</strong></p><p></p>

Advertenties zijn vervelend. Dat weten wij ook bij Bright. Als je gratis Bright Bunch-lid wordt, zie je onze website geheel advertentievrij (als je bent ingelogd). Maar als je alle advertenties op het internet wilt blokkeren, gebruik je een advertentieblokker. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs bijna de helft van de Nederlandse internetgebruikers een advertentieblokker gebruikt, maar de meesten weten niet hoe de populairste plugin, Adblock Plus, zaken doet.

Afpersing

Adblock Plus blokkeert alle advertenties op internet, behalve zogeheten 'niet-opdringerige advertenties'. Dat zijn advertenties die het internet volgens Adblock Plus niet lelijk maken. Toch zit hier een schaduwkant aan, want grote bedrijven als Google worden door het bedrijf afgeperst om geld te betalen. Heel veel geld. Anders worden hun advertenties door alle Adblock Plus-gebruikers niet gezien. Dat is pure afpersing, op eenzelfde manier als ook de maffia opereert.

Onze vraag is 'irrelevant'

Maar het kan nog erger. Adblock Plus toont automatisch niet-opdringerige advertenties, terwijl gebruikers juist met de plugin alle reclame op het internet willen blokkeren. De reden? Als gebruikers eerst moeten aanvinken dat ze die niet-opdringerige advertenties willen zien, doet niemand dat. En dan betalen bedrijven als Google opeens veel minder geld. Toen ik aan Adblock Plus vroeg waarom het geen opt-in is, antwoordde Adblock Plus' Job Plas dat mijn vraag "irrelevant" was. Adblock Plus wil immers dat het opt-out blijft.

Asociaal

Afgezien dat ik het gebruik van advertentieblokker asociaal vind - de meeste content op het internet is gratis, in ruil voor een paar advertenties -, kan ik het gebruik van zo'n tool nog wel begrijpen. Sterker nog: ik gebruik het ook. Adblock dan, de variant zonder dubieus verdienmodel. Maar ik whitelist alle websites waarvan ik vind dat ze inkomsten aan mij mogen verdienen. Ofwel: de websites die ik dagelijks bezoek.

Dat neemt niet weg dat de advertentiemarkt ook zijn zaken op orde moet krijgen. Denk aan de nare trackers en honderden cookies, of de malware die met adds worden verspreid. Maar om dan als een asociaal persoon alle advertenties te blokkeren en inkomsten van jouw favoriete websites te ontnemen - en vervolgens een 'maffia-achtig' bedrijf als Adblock Plus te steunen; dat zou je echt niet moeten willen.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van