Tech

Eerste indruk: Raumfeld One M en Stereo Cubes

04 juni 2015 12:37 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Het submerk van het Duitse Teufel heeft een lijn fraaie multiroomspeakers met streaming uitgebracht. Moet Sonos uitkijken?</strong></p><p></p>

Teufel is inmiddels een bekende naam voor wie op zoek gaat naar een geluidsset. Raumfeld nog niet, maar dat wil Teufel graag veranderen met een lijn strakke multiroomspeakers van het merk.

Net als speakers van onder meer Sonos kunnen de verschillende luidsprekers van Raumfeld muziek zelf streamen. Handig, want dan ben je niet steeds afhankelijk van bijvoorbeeld een smartphone waarmee je muziek naar de speakers pusht. De speakers van Raumfeld koppel je met bijvoorbeeld Spotify Connect aan een playlist, en dan spelen ze zo lang je wilt muziek, ook mocht je tussendoor het huis verlaten of een telefoongesprek krijgen. Dat maakt dat zulke speakers een stuk volwaardiger aanvoelen dan een luidspreker waarbij steeds één persoon zijn muziek naar een speaker streamt.

Makkelijk instellen en koppelen

Het instellen van de vierkante Raumfeld Stereo Cubes en de langwerpige One M is zo simpel als je mag verwachten. Sluit ze eenmalig met ethernet aan, daarna hebben de speakers een wifi-verbinding. Met de bijbehorende app kan je daarna bepalen welke speakers waar staan en meerdere groepen met speakers aanmaken.

Zo kan je bijvoorbeeld alleen de luidsprekers in de woonkamer laten horen, enkel die in je werkkamer of alleen de speakers in de slaapkamer. Met groepen combineer je makkelijk meerdere of alle speakers, voor dezelfde muziek door je hele huis.

Het maken en beheren van die groepen gebeurt in de Raumfeld-app, maar daarna kan je de speakers ook makkelijk met bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Napster aansturen. Wel moet je de app gebruiken als je muziek ik lossless- of FLAC-kwaliteit wil streamen.

Geluid

Net als Teufel-speakers bieden ook de luidsprekers van Raumfeld uitstekend geluid. Zo zijn de twee Stereo Cubes ruim voldoende om een huiskamer met muziek te vullen. Zoals de naam al aangeeft zijn de Cubes uit elkaar te plaatsen voor een prettig stereo-geluid. De speakers klinken vol, maar wel neutraal. Dat maakt de luidsprekers prima geschikt voor het luisteren van tal van genres. In de Raumfeld-app kan je met de equalizer spelen, maar dat vond ik eigenlijk nergens de moeite.

De One M biedt op zijn beurt dan wel niet de mogelijkheid om zo breed opgesteld te worden als de Stereo Cubes, het geluidsbereik is wel ruimer. Dankzij een ingebouwde woofer en tweeters is de redelijk zwaar en solide aanvoelende One M een luidspreker die je zowel kan inzetten voor muziek, maar ook als mediaset bij films misstaat de One M niet.

Dankzij de uitbreidbaarheid van de Raumfeld-speakers is het bijvoorbeeld mogelijk om een One M voor je dagelijkse muziek te gebruiken, en als speaker tijdens het tv-kijken. Maar kijk je een film of hou je een feestje, dan geef je je geluid met het toevoegen van meer speakers een nog voller en ruimtelijker geluid.

Ontwerp

De Raumfeld-speakers zijn allemaal ontworpen naar Bauhaus-stijl. Dat levert strakke, fraaie understated speakers op die vrijwel nergens misstaan. Onopvallend zijn de speakers niet, maar schreeuwerig evenmin. Dat maakt het ontwerp van de Raumfeld-speakers wellicht wat aantrekkelijker dan bijvoorbeeld die van Sonos, die met een herkenbaar rondhoekig ontwerp niet overal even goed staan.

De gebruikte materialen van de Raumfeld-speakers zijn eigenlijk overal prettig. Geborsteld stalen knoppen en afwerking op een kast van gelakt mdf. De dikke rubberen zolen van de speakers zorgen dat ze nooit trillen, prettig als het volume omhoog gaat.

Conclusie

De verschillende speakers van Raumfeld klinken goed en vol, en hebben een strak en aantrekkelijk ontwerp. De bijbehorende app volstaat, maar is wel de zwakste schakel van het geheel. Dat is overkomelijk; gebruik je een streamingdienst zul je vooral de app van die dienst gebruiken.

Bovendien zijn de verschillende speakers duidelijk in de taak die ze willen vervullen. De Stereo Cubes voor de muziekluisteraar, de One M voor meer veelzijdige gebruiker. Als een Sonos je net een tikje te doorsnee is en je eisen aan design en geluid stelt, is Raumfeld een goeie aanwinst.

Meer reviews uit de rubriek Eerste Indruk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van