Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Reddit bindt strijd aan met trollen: vrije meningsuiting in gevaar?

11 juni 2015 12:18 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>De populaire internetcommunity schrapt vijf fora na invoeren van nieuwe anti-pestregels.</strong></p> &#13;

Van de verwijderde 'subreddits' van Reddit was 'fatpeoplehate', een afdeling waar mensen met overgewicht belachelijk werden gemaakt, de enige met meer dan vijfduizend volgers. De andere verwijderde subreddits namen etnische en seksuele minderheden op de korrel.

Pesten en privacy

In een bericht op het forum laat het Reddit-team weten dat het verbannen van de vijf subreddits geen makkelijke beslissing is geweest. Enerzijds wil Reddit een zo vrij mogelijke uitwisseling van gedachten faciliteren. Anderzijds meent Reddit dat het wel moet ingrijpen als mensen worden gepest of als iemands privacy wordt geschonden. "Het is niet eenvoudig om deze verschillende waarden met elkaar in evenwicht te brengen", geeft Reddit toe.

Radicale breuk met verleden?

Reddit kondigde zijn anti-pestregels vorige maand aan. Het nieuwe beleid betekent volgens velen een radicale breuk met het verleden. Het discussieforum is van oudsher zeer terughoudend geweest met modereren: ook aanstootgevende reddits werden toegestaan.

Veel reacties op het besluit om subreddits te verwijderen zijn dan ook negatief. “Ik kan niet zeggen dat ik één van de verbannen subs leuk vond, maar vrijheid van meningsuiting moet niet aan banden worden gelegd”, aldus één van de Reddit-gebruikers. Reddit zelf meent dat de site ‘geen ideeën maar gedrag’ verbant.

Altijd al censuur

Hoewel veel gebruikers daar anders over denken, meent The Verge dat er geen sprake is van een waterscheiding. Redacteur T.C. Sottek wijst erop dat community-moderators altijd al konden ingrijpen. "Reddit-moderators hebben altijd al censuur toegepast."

Volgens Sottek mag Reddit nog wel wat verder gaan. "Er is geen sprake van enorme censuur, ook al proberen trollen je anders te doen geloven. Als je waanzinnige racistische teksten wilt uitslaan, zijn er nog genoeg plaatsen waar je terecht kunt. De fora van de Ku Klux Klan en 8Chan zullen je met open armen ontvangen."

Lees ook:

Reddit pakt posten van naaktfoto's nu toch aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore