Tech

Belastingdienst onderzoekt Airbnb: verhuurders moeten dokken

12 juni 2015 09:09 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>De Belastingdienst gaat huizenverhuursite Airbnb onderzoeken. De fiscus vreest veel inkomsten mis te lopen.</strong></p><p></p>

Verhuurders bij Airbnb moeten 70 procent van de inkomsten opgeven bij de Belastingdienst, maar de fiscus vreest dat velen dat niet doen waardoor de staatskas miljoenen misloopt. Daarom start het nu een onderzoek naar de omvang van Airbnb in Nederland, schrijft het FD vrijdag.

Eerder sloot de Amerikaanse huizenverhuursite al een deal met de gemeente Amsterdam, voor het standaard inhouden van 5 procent toeristenbelasting op overnachtingen. Amsterdam krijgt echter geen data over het gebruik van de site en kan niet controleren of het betaalde bedrag wel klopt.

In de VS heeft de Belastingdienst eerder ook al actie ondernomen. Daar houdt Airbnb de belastingen in als een verhuurder geen aangifte van huurinkomsten doet. In Nederland is dat nog niet geregeld. Airbnb staat nie afwijzend tegenover samenwerking met de ficscus, maar wil niet vrijwillig gegevens van verhuurders aan overheden overhandigen.

De gemeente Amsterdam verwacht via Airbnb een paar miljoen aan toeristenbelasting binnen te halen, wat zou betekenen dat de site in de hoofdstad goed is voor meer dan 40 miljoen euro aan geboekte overnachtingen.

Lees meer over Airbnb:

Bright Ideas: Onze Ultieme Airbnb Verhuurgids (of via Blendle)

Hoe Amsterdam fraudeurs te lijf gaat


Wordt bank boos als ik m’n woning verhuur?

Airbnb: als kop van jut vang je de klappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van