Tech

Eerste indruk: de eigenzinnige Pebble Time

14 juni 2015 13:33 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Pebble Time heeft een kleurenscherm en een nieuw ontwerp, maar kan hij nog meekomen met andere smartwatches op de markt?</strong></p><p></p>

Uit Bright Ideas: Interview met Pebble-oprichter Eric Migicovsky

Het Pebble-avontuur begon drie jaar geleden, toen de eerste versie 10 miljoen dollar ophaalde op Kickstarter. Inmiddels zijn we een tijdje verder. Niet alleen introduceerde Pebble in de tussentijd een stalen versie, ook smartwatches an sich zijn beter geworden. Toch wist de Pebble Time wederom flinke duiten bijeen te rapen op Kickstarter: ruim 20 miljoen dollar.

It's time

Afgelopen week werd mijn Pebble Time geleverd in een weinig chique doosje, met op de buitenkant in grote letters: "It's time". Binnenin zat de Pebble Time en een usb-kabeltje om hem op te laden, wat je in principe maar 52 keer per jaar hoeft te doen.

Na het pairen met mijn iPhone (supersimpel, in een paar stappen gepiept) kon ik direct beginnen. Laten we starten met het ontwerp. Pebble was nooit de mooiste smartwatch en dat is hij nu nog steeds niet. Zeker de plastic versie heeft een nerdy uitstraling, wat ook wel weer part of the charm is. De Pebble Time is lekker licht en dun, het meegeleverde plastic bandje is nog steeds niet fantastisch en nog steeds slap. Gelukkig kun je er zelf een 22mm-bandje naar keuze aanklikken.

Design

Onder de Pebbles vind ik dit wel de mooiste, hoewel ik na een paar dagen dragen al merk dat de behuizing snel vies wordt en krasgevoelig is. Het scherm zelf overigens niet, da's gemaakt van sterk Gorilla Glas. Wel valt op dat de randen om het scherm behoorlijk veel ruimte innemen, het display zelf is met 1,25 inch heel klein.

Veel maakt dat niet uit, want er is geen touch dus zitten je vingers nooit in de weg. Pebble werkt nog steeds met vier knoppen; een terug-knop links en drie knoppen rechts waarmee je omhoog en omlaag navigeert en op 'bevestigen' drukt. Dat werkt eigenlijk prima en het touch-scherm mis je niet.

Geen poespas

Je kunt apps installeren en nieuwe klokjes downloaden, maar zoveel als op Android Wear of Apple's watchOS kun je er niet mee. Dat pretendeert Pebble overigens ook niet. De Pebble Time is een horloge om notificaties op te checken of om inkomende telefoontjes te zien. Ook zijn er apps die je stappen tellen en zeggen wanneer je moet staan. Verder is Pebble simpel en duidelijk. Waar je op een Apple Watch al snel te veel wil doen wat (nog) niet kan, haal je dat bij de Pebble Time niet eens in je hoofd. Dit is écht een aanvulling op je smartphone, zonder poespas. En alles werkt direct en zonder haperingen.

Tijdlijn

De Pebble Time dankt zijn naam aan de nieuwe tijdlijn. Door vanaf het uurwerk op het bovenste of onderste knopje aan de rechterkant te klikken, blader je door je afspraken en evenementen. In de bijhorende Pebble-app op de iPhone kun je de smartwatch toegang geven tot door jou ingestelde agenda's.

Het scherm

Pebble oogt met het e-ink kleurenscherm en fantastische animaties nog vriendelijker dan voorheen. De accu gaat lekker lang mee (tot een week). Dat betekent wel dat de kleuren nooit heel spectaculair ogen en dat alles pixelig is, maar dat hoeft geen minpunt te zijn. Wel ontbreekt het nog aan voldoende apps en Watchfaces die al in kleur zijn, maar je kunt er ook zwart-wit software op installeren. Het is superhandig dat je buiten in de zon nog prima op je scherm kan kijken, da's bij andere smartwatches wel anders. En ben je in een donkere omgeving, dan zet je gewoon backlight aan.

Eigenzinnig

De vraag in het intro is een beetje flauw. Pebble Time hoeft zich niet met 'de grote jongens' te meten. Hij doet wat hij moet doen, meer niet. Dat is oké. Nu Apple een smartwatch heeft en Android Wear volwassener wordt, is de Pebble Time een fijne tegenhanger voor dragers die hun smartwatch liever simpel houden.

Misschien kochten veel backers hem als instapmodel om later op iets duurders over te gaan. "Even kijken of het iets is, zo'n smartwatch", was in elk geval mijn motivatie. Als early bird op Kickstarter was dat een makkelijke beslissing (159 dollar), maar de uiteindelijke prijs van een plastic Pebble Time is 199 dollar. De helft goedkoper dan een Apple Watch, maar misschien zit Pebble toch iets te hoog om een groot nieuw publiek te bereiken, want er zijn al Android Wear-klokjes met hetzelfde prijskaartje.

Lees ook:

Ons interview met Pebble-oprichter Eric Migicovsky

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van