Ga naar de inhoud
Tech

Joris Laarman de wereld over met '3D-geprinte' brug

<p><strong>Twee robots printen een stalen brug. Bewijs voor een<span> toekomst waarin digitaal lokaal wordt gebouwd.</span></strong></p><p></p>

Het is net tekenen in de lucht. Behalve dat er nu een stalen structuur achterblijft, die een heuse brug over een Amsterdamse gracht blijkt. Een 3D-gestuurde robot last puntje op puntje tot er een wulpse lange lijn ontstaat. Zo print Joris Laarman een stalen brug die nu wereldwijd media-aandacht krijgt.

Het is net tekenen in de lucht. Behalve dat er nu een stalen structuur achterblijft, die een heuse brug over een Amsterdamse gracht blijkt. Een 3D gestuurde robot last puntje op puntje tot er een wulpse lange lijn ontstaat. Zo print Joris Laarman een stalen brug.

Vier industriële robots werken al lassend naar elkaar toe. Zo moet in september de brug over een Amsterdamse gracht gebouwd worden. Dat doen die robots geheel zelfstandig, als via Autodesk digitaal aangestuurde bouwvakkers. Een voorbeeld van hoe 3D printen de grote schaal bereikt. Printen gebeurt letterlijk outside the box, doordat de robot in plaats van in een printer langs 6 assen in de vrije ruimte werkt.

Techkunstenaar Joris Laarman: "We willen aan technologie een culturele waarde hechten, en de schoonheid van hoe dingen functioneren laten zien. Ik geloof heilig in een toekomst met digitale, lokale productie." De brug is het bewijs.

Alles wordt bedacht en gebouwd in het Joris Laarman Lab langs de treindijk in Amsterdam West. "We maken het zelf omdat we weigeren te geloven dat iets niet gemaakt kan worden." Waar ik een atelier verwachtte, kwam ik binnen in een werkplaats met verschillende ruimtes voor de diverse machines en apparaten, soms veel lawaai en vaak vuile handen. Want ontwerpen volgens Laarman gaat door maken. Hij startte er ook het bedrijf MX3D voor en bouwt zelfs wat voor andere ontwerpers te moeilijk blijkt. Boven is het atelier van Joris en partner Anita Star.

Bekende kunstwerken zijn de radiator in rococo-stijl Heatwave, de Bone chair en de crowd fabricated chair. Van de unieke stukken in het MoMA (New York) V&A (London) , Centre Pompidou (Parijs) en het Rijksmuseum worden waar mogelijk met bijvoorbeeld Jaga, Droog, Flos en Vitra kopieen gemaakt zodat je ook zelf een Joris Laarman in huis kan hebben.

Vanaf september gaat de brug groeien, wat te volgen is vanuit een bezoekerscentrum. De exacte locatie moet nog door de gemeente vastgelegd worden.