Tech

Dit is de nieuwe bewakingscamera van Google-bedrijf Nest

17 juni 2015 21:00 Aangepast: 28 april 2018 01:36

<p><strong>Nest komt met een camera om je huis te monitoren, en met een verbeterde thermostaat en rookmelder. We spraken de Europese Nest-baas.</strong></p><p></p>

Nest heeft woensdag een nieuw apparaat aangekondigd als toevoeging aan zijn Nest Protect-rookmelder en de Nest-thermostaat: de Nest Cam-bewakingscamera. Bright mocht het apparaat al even aanschouwen in Amsterdam.

Dat Nest met een camera komt, is geen verrassing, zeker niet omdat het nieuws vorige week al uitlekte. Daarnaast kocht Google Nest een jaar geleden het camerabedrijf Dropcam over en 1 + 1 = 2.

Nest Cam

De Nest Cam is een thuismonitor die je via een app kunt bedienen. Ben je van huis, dan stream je op je smartphone wat er thuis gebeurt. Daarvoor gebruikt de Nest Cam een 1080p-camera met 130 graden groothoeklens. Dankzij 8 infrarood ledjes rond de camera kun je ook in het donker perfect zien wat er in de kamer speelt.

Het design van de Cam lijkt op die van Dropcam, maar dan een stuk slanker met een meer premium-ogende behuizing. De 'voet' van de camera is van extra gewicht voorzien, zodat hij niet omvalt, ook al buig je de camera (kan in verschillende richtingen) helemaal naar voren als hij op een rand van de kast staat, bijvoorbeeld als babymonitor.

Volgens Lionell Paillet, general manager van Nest Europa, werkt de camera zelfs tegen zaklampen. "Daar maken inbrekers vaak gebruik van om te zorgen dat er alleen maar wit op bewakingscamera's te zien is", zegt hij. "Bij de Nest Cam resulteert een zaklamp alleen in een wit puntje bij de zaklamp zelf, de rest van de omgeving en de indringers blijven goed zichtbaar. Er zijn dus geen verstoringen meer in beeld, zelfs niet bij 'night vision'."

nest cam

Filteren en abonnement

Ook switcht de camera vanzelf en snel tussen dag- en nachtmodus en is hij slim genoeg om niet-verdachte bewegingen te filteren. Hetzelfde geldt voor constant geluid op de achtergrond, zoals een wasmachine die staat te draaien. Je krijgt dus niet voor elk wissewasje een notificatie.

Nest Cam werkt met een abonnementsmodel voor het opslaan van video's. Afhankelijk van hoelang je beelden wil bewaren en hoelang je abonnement loopt, betaal je van 10 euro voor tien dagen tot 300 euro in een jaar. Dit abonnement heet Nest Aware en kun je eerst een maand proberen.

nest cam

Veilig in de cloud

Ook heel fijn: alleen jij hebt toegang tot je video's, die versleuteld worden bewaard en gestreamd via de cloud. "Echt alleen voor jouw ogen", drukt Paillet ons op het hart. Je kunt de Nest Cam echter ook gebruiken als camera om via YouTube te livestreamen. "Er zit een microfoon en speaker in, zodat je zelfs kunt communiceren met huisdieren als je weg bent, bijvoorbeeld handig als je kat in de gordijnen hangt."

De Nest Cam is vanaf begin juli voor 199 euro te koop.

Nest Protect

De rookmelder van Nest is toe aan zijn tweede generatie. Het design is 11 procent kleiner en de behuizing oogt minder lomp dankzij afgeronde hoeken. Het licht dat de ring uitstraalt als je 's nachts naar de wc loopt, is feller in deze generatie.

De Nest Protect gaat nu tien jaar mee (updates zijn regelmatig en gratis) en is uit te zetten via de app op je smartphone. Ook controleert Protect nu eenmaal per maand of de microfoon en speaker nog werken, waarvan je het resultaat als notificatie binnenkrijgt. "Maar weinig mensen checken of de rookmelder het nog doet, hoewel dat heel belangrijk is", zegt Paillet. "Veel mensen denken er simpelweg niet aan, daarom doet Protect het voor je." De Nest Protect detecteert zowel langzame en snelle branden. Daarmee ben je zo snel mogelijk gewaarschuwd. De Protect kost 119 euro en is vanaf nu te bestellen.

nest protect

Nest Learning Thermostat en app

Ook de thermostaat en app zijn vernieuwd. De Nest Learning Thermostat is toe aan software-versie 4.5, die gebruikers (van zowel de eerste als tweede generatie) gratis kunnen installeren. Nieuw is dat je een bericht krijg als het te koud wordt in huis (of als je leidingen dreigen te bevriezen). Heb je een Protect in huis, dan komen waarschuwingen ook op de thermostaat in beeld.

De app van Nest wordt geüpdatet naar versie 5.0. Deze krijgt een volledig nieuw design en je kunt video's bekijken van de Nest Cam, die in thumbnails meteen live te zien zijn. Je kunt ze dan vergroten en in 720p kijken. Volgens Paillet zal dat geen enorme hoeveelheden data vreten omdat de beelden gecomprimeerd zullen worden.

nest thermostat

Nest gaat lekker

Nest hoopt al jaren om huizen slimmer te maken. Sinds een jaar zijn de producten ook in Nederland te koop. "We hebben smartphones in onze broekzakken die alles kunnen, maar de apparaten in huis zijn nog steeds dom", zegt Paillet.

"Waarom zouden we eerst het weerbericht moeten checken voordat we de thermostaat kunnen instellen als dat ook automatisch kan? En waarom zouden we nog met een bezemsteel aan de gang moeten gaan om de rookmelder op het plafond uit te zetten bij vals alarm als je ook een smartphone kunt gebruiken?"

Meer over Nest

Eerste indruk: Nest ontmoet interface-designer (mei 2015)

8 redenen voor Google om Nest te kopen en 1 uitdaging (jan. 2014)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van