Tech

Nederlandse e-zonnebril wisselt razendsnel van tint

04 juli 2015 10:16 Aangepast: 28 april 2018 01:05

<p><strong>Het Nederlandse Ctrl Eyewear heeft een e-Zonnebril ontwikkeld die dankzij e-Tint technologie in een fractie van een seconde van tint wisselt.</strong><br /><br /></p>

Brillenglazen die, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, van tint veranderen bestaan al heel lang. Deze zogenaamde fotochromatische lenzen hebben echter minuten nodig om van tint te veranderen. Niet handig als je bijvoorbeeld net een donkere tunnel in fietst.

Het Nederlandse bedrijf Ctrl Eyewear komt in november met CTRL ONE zonnebril die in 0,1 seconden van tint kan veranderen. Dan moet de zonnebril wel zijn opgeladen. Hij wisselt namelijk razendsnel van tint dankzij de e-Tint-technologie die gebaseerd is op LCD-technologie. 'e-Tint' is door het Amerikaanse leger ontwikkeld. Het wordt onder meer in motorhelmen toegepast en lassers hebben ook al jaren lashelmen die in duizendsten van secondes van licht naar donker veranderen om hun ogen tegen het felle laslicht te beschermen.

Ctrl Eyewear brengt de e-zonnebril in de eerste instantie via Indiegogo aan de man. De bril kan geheel automatisch de tinten van de glazen variëren tussen de 10 en 60 procent of handmatig via een knopje op één van de brillenpootjes. Het accuutje gaat 50 uur mee. Mocht die leegraken of de bril stuk gaan, dan worden de brillenglazen helemaal transparant. Een tweede versie van de e-zonnebril die gps ondersteunt is in de maak. Die is te bedienen met je stem. De crowdfunding-introductie prijs ligt rond de 125 dollar exclusief verzendkosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore