Tech

Vakantietest '95 vs '15: cassettebandjes vs. Spotify (8)

13 juli 2015 11:44 Aangepast: 28 april 2018 01:05

<p><strong>Rutger maakt een trip naar Frankrijk én down memory lane. Vandaag: de cassettebandjes van de V&D vs. Spotify over 12 Harman Kardon speakers.</strong></p><p></p>

Historie
In 1920 werden de eerste radio-uitzendingen gedaan en het duurde niet lang voordat auto’s ook van een radio voorzien werden. Eerst nog als losse kastjes, maar langzamerhand steeds meer onderdeel van het dashboard. Tegenwoordig zijn de audiosystemen vaak verweven met de navigatie en andere systemen, waardoor er van een losse autoradio geen sprake meer is. In de jaren '50 en '60 kwamen er platenspelers voor in de auto, gevolgd door 4-tracks en 8-tracks en uiteindelijk werd de compact cassette de grote winnaar. Tot in de jaren '80 was dat veruit de populairste optie. Aan het einde van de jaren '80 verschenen de eerste cd-spelers in auto’s. Pas in de afgelopen paar jaren zien we de eerste auto’s waar de cd-speler weer uit verdwijnt en digitale media voor vervanging zorgen. USB-poorten slikken sticks, mp3-spelers en telefoons. In 2035 lachen we erom dat je vroeger je muziek fysiek mee moest nemen uit je huis naar je auto.

1995
Ik weet niet meer precies hoe de uitverkoop vroeger heette bij de V&D. Maar het was vlak voor de zomervakantie en wij visten daar ooit een setje cassettebandjes op die jarenlang het grootste gedeelte van de in-car entertainment vormden. Ik kan Sade niet meer horen zonder direct te gaan zweten vanwege de zich opdringende herinnering aan drie man sterk op de achterbank met 30ºC. Standaard hadden auto’s in de jaren ‘90 0 of 2 speakers. Het was de tijd dat je zelf een setje kocht dat je op de hoedenplank kon schroeven en de draadjes onder het tapijt richting het cassettedeck liet lopen. Toen mijn broer, zusje en ik geld genoeg hadden, kochten we alle drie een walkman en zaten daarmee de hele reis op de kop. Megabass was de meest fancy optie op mijn Sony cassettespelertje.

2015
Als onze kinderen al aan het puberen waren zaten ze ongetwijfeld beide met een smartphone in de handen en een knijter van een koptelefoon over de oren. Gelukkig zijn we nog niet zo ver en mag iedereen genieten van wat er gedraaid wordt door de co-captain op de bijrijdersstoel. Kozen we in '95 nog onze favoriete zes bandjes per persoon, nu hoef je maar een artiestennaam in te typen of het vliegt door de lucht richting onze Volvo Hotspot op wielen en klapt over 12 speakers van Harman Kardon. Aangedreven door 650 watt aan versterkerkracht. Bert en Ernies "Geen ruzie in de auto" klonk nog nooit zo helder als in onze V70.

Muziek met voorbedachte rade
Dankzij USB, internet overal en meerdere 12v aansluitingen in de auto is het geklooi met batterijtjes voor walkmans voor eeuwig gedaan. Wie wil neemt op vakantie een hele muziekcatalogus mee in een mp3-spelertje of op een usb stick. Met een luxe auto als deze V70 met Sensus Connect is dat niet nodig, via bluetooth stream je eenvoudig je Spotify favorieten.


Ik ben nog van de generatie die voor een feestje een playlist maakt, zoals ik vroeger de cdtjes klaarlegde. En nu heb ik dus ook een USB-stickje vol geschikte vakantiemuziek naar de harde schijf van de auto gekopieerd. Dan hoef ik er onderweg niet meer over na te denken. Maar mocht ik een verzoeknummer van de achterbank niet meegenomen hebben, dan plukken we die zo uit de lucht. Vooruitgang!

Lees ook:

Vakantietest '95 vs '15: proloog
Climate control vs 5 standen buitenlucht (1)
Handycam vs iPhone (2)
Heupgordels vs. kinderzitjes (3)
Moeders met de kaart vs. TomTom (4)
Het boek vs. het e-book (5)
Internet vs. de campinggids (6)
Donald Duck vs. Nintendo 3DS (7)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van