Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Oprichter: Reddit niet bedoeld als 'bastion van vrije meninsguiting'

15 juli 2015 13:54 Aangepast: 28 april 2018 01:05

<p><strong>De rust is nog niet helemaal weergekeerd bij Reddit. Volgens de interim-CEO hoeft de site dubieuze subreddits niet te ondersteunen.</strong></p> <p></p>

Nu de woede over het gedwongen vertrek van de populaire coördinator Victoria Taylor weer wat is geluwd, is er weer tijd voor een andere, al maanden slepende discussie op Reddit: hoever mogen gebruikers van de site gaan?

Jarenlang kende Reddit een laissez-faire-aanpak: bijna alles mocht - een beleid dat werd geformaliseerd door de voormalige (2012-2014) CEO Yishan Wong. Ook de nu zo verguisde ex-CEO Ellen Pao stond volgens Wong op de bres voor de vrije meningsuiting.

Wake-up-call

Toen vorig jaar de naaktfoto's van tal van beroemdheden uitlekten, bleek Reddit een prima plaats om de kiekjes van onder meer Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton te plaatsen en te bekijken.

'The Fappening' bleek tegelijkertijd een wake-up-call voor Reddit: moesten de regels niet toch eens aangescherpt worden? Begin dit jaar kondigde de site daarom aan dat naaktfoto's niet meer zonder toestemming van de afgebeelde persoon (of personen) geplaatst mogen worden.

En vorige maand besloot Reddit om verscheidene subreddits te schrappen waar etnische en seksuele minderheden op de korrel werden genomen. Ook het forum 'fatpeoplehate', waarop mensen met overgewicht belachelijk werden gemaakt, werd stopgezet.

Censuur

Niet alle Reddit-gebruikers waren even enthousiast over deze 'censuur'. Zij menen dat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat Reddit meningen moet toestaan die de meeste mensen abject vinden.

Volgens de deze week aangetreden interim-CEO van Reddit, medeoprichter Steve Huffman, is dat echter een denkfout. "Alexis (Ohanian) en ik hebben Reddit niet opgezet om een bastion van vrije meningsuiting te zijn", schreef hij dinsdagavond in een bericht op de site.

Donkere kant

"De overgrote meerderheid van alle content op Reddit is afkomstig van geweldige, creatieve, grappige, slimme en melige communities", aldus Huffman. "Dat maakt Reddit geweldig. Maar er is ook een donkere kant: communities met verwerpelijke doelstellingen. We hebben geen enkele verplichting om hen te steunen. En we geloven ook dat sommige communities er helemaal niet zouden moeten zijn."

"We moeten als gemeenschap samen beslissen wat onze waarden zijn", meent de Reddit-CEO. Daartoe organiseert hij donderdag een ask-me-anything (AMA).

Vermoedelijk zal Huffman bij die gelegenheid ook nog wel wat vragen krijgen over het ontslag van Taylor en het daaropvolgende vertrek van CEO Ellen Pao. Want over die gebeurtenissen hebben Huffman en medeoprichter Ohanian zich tot nu toe behoorlijk stil gehouden.

Lees ook:

Reddit bindt strijd aan met trollen: vrije meningsuiting in gevaar?

Reddit pakt posten van naaktfoto's nu toch aan

CEO Reddit stapt op

Crisis bij Reddit na ontslag bekende coördinator

Het rommelt lekker door bij Reddit: 'CEO moet weg'

Ontslagen Reddit-medewerkster verbreekt stilzwijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore