Tech

Britse internetpiraten riskeren straks celstraf van 10 jaar

20 juli 2015 08:02 Aangepast: 28 april 2018 01:05

<p><strong>De Britse regering overweegt de maximumstraf voor online inbreuk op het auteursrecht flink te verhogen.</strong></p> <p></p>

Op dit moment kun je als Britse internetpiraat nog voor maximaal 2 jaar achter de tralies verdwijnen. Met de voorgestelde maximumstraf van 10 jaar wordt de strafmaat volgens de regering in lijn gebracht met de maximumstraffen die nu gelden voor het namaken van fysieke goederen.

De strafverhoging is vooral bedoeld voor de distributeurs van gepirateerde content – mensen die kopieën van films maken en soms al via p2p beschikbaar stellen voordat de film in de bioscoop draait bijvoorbeeld. Kleine downloaders zouden zich volgens de politie geen zorgen hoeven te maken over hoge celstraffen.

Criminelen afschrikken

“Met strengere straffen voor piraten die om commerciële redenen de wet overtreden, bieden we meer bescherming aan bedrijven en schrikken we criminelen af”, stelt de Britse minister van Intellectueel Eigendom, barones Lucy Jeanne Neville-Rolfe.

Het voorstel om de straffen voor copyright-inbreuk te verhogen, liggen nu voor ter consultatie (pdf). De muziek- en filmlobby zijn voor de strengere straffen, terwijl digitale-burgerrechtengroepen aanmerkelijk minder enthousiast zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore