Ga naar de inhoud
Tech

FBI wil maker pistolendrone spreken

<p><strong>De video van een schietend pistolendrone is echt. De FBI wil een hartig woordje spreken met de maker.&#13; </strong></p>&#13; &#13;

Vorige week verscheen een video online van een zelfgebouwde drone met een pistool aan boord die meerdere kogels afvuurde. In de video is heel duidelijk het effect van de terugslag bij het afvuren van het wapen op de drone te zien. Dat maakte het filmpje overtuigend, maar media konden de echtheid van het filmpje niet bevestigen.

Wetenschapjournalist Rhett Allain van Wired heeft er intussen een uitgebreid onderzoek naar gedaan waarbij hij gebruik maakte van allerlei natuurkundige berekeningen en video-analyses om vast te stellen of de pistolendrone nou wel of niet echt is. Hij vreest van wel.

Maker is 18 jaar

En hij is niet de enige. De Amerikaanse politie achterhaalde wie de video online had geplaatst. Het bleek een 18-jarige jongen uit de staat Connecticut te zijn. Hij had samen met hulp van enkele professoren van de Central Connecticut State Universiteit de pistolendrone als educatief project gebouwd.

De jongen was overigens al eerder in het nieuws omdat hij vanwege zijn drone gebruik (zonder vuurwapen) een vrouw kennelijk dusdanig ergerde, dat zij de jongen aanviel.

Niet illegaal, toch FBI-actie

Hoewel de doe-het-zelver geen lokale Amerikaanse staatswetten zou hebben overtreden, wil de FBI hem toch spreken. Wellicht zijn er alsnog federale wetten die wel een stokje kunnen steken voor het maken van dergelijke, levensgevaarlijke drones. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat er zoals mis kan gaan met een op afstand bestuurd rondvliegend geladen drone pistool.