Tech

'Uber toont nep-auto's voordat je een andere taxi bestelt'

29 juli 2015 11:10 Aangepast: 28 april 2018 00:34

<p><strong>Houdt Uber ons voor de gek? De app toont soms 'spook-auto's' zodat je denkt dat er een chauffeur in de buurt is.</strong></p><p></p>

Open je de Uber-app om een rit te krijgen, dan kun je op de kaart precies zien waar de Uber-auto's rijden. Handig, maar bestaan deze auto’s überhaupt? Volgens onderzoekers Alex Rosenblat en Luke Stark valt dat nog maar te bezien, schrijven ze op Motherboard.

Vertraging

De twee onderzoekers spraken Uber-chauffeurs en pleegden research op Uber-fora. Enkele van de Uber-rijders zeiden nep-auto's op de kaart te zien. De app zou dus soms wagens tonen die er helemaal niet zijn. Andere chauffeurs zeggen echter dat dat komt omdat er een lag in het systeem zit van 30 tot 60 seconden, waardoor het lijkt alsof er auto's in de buurt zijn die al een tijdje weg zijn.

Maar wat nu als Uber dit expres doet? Als je de app opent en je ziet geen auto's in de buurt, dan denk je misschien: ik pak een andere taxi. Zie je toch al auto's in de buurt rondrijden, dan ben je eerder geneigd tot het bestellen. Da's psychologisch wel slim.

Screensaver

Een woordvoerder van Uber heeft gezegd dat de auto's in beeld normaal gesproken accuraat worden weergegeven. Maar toen een chauffeur navraag deed bij Uber Help, kreeg diegene te horen dat de kaart min of meer dienst doet als screensaver. "De app toont simpelweg dat er partners op de weg zijn, maar het laat niet het exacte aantal chauffeurs op de locatie zien."

Uber heeft niet openbaar bekendgemaakt hoe het zit en bronnen spreken elkaar tegen. Onderstaande Uber-chauffeur gelooft echter niets van het systeem en toont op zijn telefoon hoe de autootjes op de kaart verspringen.

bekijk op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van